A cionista utazás: Emlékmű vagy személyi kultusz?

Cionista utazás szoborcsoport – Fotó: Meichl Ágnes
Cionista utazás – Fotó: Meichl Ágnes

A kedvenc tengerparti strandunk felé vezető út mellett, a bevásárlóközpont főbejáratánál látható egy monumentális szoborcsoport, a „Cionista utazás”. A bronzszobrot Rodin „Calais város polgárai” című műve ihlette, és az államalapítás történetét meséli el hét szakemberen keresztül, akik a cionizmus fejlődését szimbolizálják: építész, úttörő, harcos, ápolónő, üzletasszony, tudós és technikus.

Amikor először megláttam, hódolattal adóztam annak, hogy az izraeliek mindent megtesznek az alapítók emlékének életben tartásáért. Ez igen!

Ám a valóság ebben az esetben kicsit árnyaltabb. A szobrot az akkor nemrég elhunyt David Azrieli, holokauszt-túlélő építész és filantróp emlékére hozták létre. A családja és az általuk birtokolt Azrieli-cégcsoport, amely dollármilliárdos forgalmat bonyolít le Izraelben, az USA-ban és Kanadában, állították fel.

Ez a szoborcsoport először a tel-avivi Azrieli Mall-nál jelent meg 2014-ben, röviddel David Azrieli halála után. Ám a helyszín önkormányzati terület volt, és a lakosok tiltakozása miatt újra kellett gondolni a szobor elhelyezését. A plázába nem fért el, viszont Haifa polgármestere örömmel fogadta, így 2015-től a Haifa Mall mellett látható.

Egyrészt megértem a tel-avivi tiltakozást, hiszen a „Cionista utazás”-t Azrieli tervezte és álmodta meg, mintegy önnön emlékműveként. Ez valóban kicsit visszás, és személyi kultusz-szagú, pláne egy üzletembertől.

Azonban aki nem ismeri a szobor háttértörténetét (és elég sok kutatómunkámba telt kideríteni, így feltételezem, hogy a többség szintén tudatlan lehet e téren), azt egyszerűen lenyűgözi, ahogyan engem is. Mert az üzenete valóban az, hogy az alapítók egy sivatagból kemény munkával virágzó államot varázsoltak, mind szó szerinti, mind gazdasági értelemben.

A „Cionista utazás” magasztos alkotás, függetlenül attól, hogy az építész szobra Azrielire hajaz.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.