2024. október 12., szombat, a háború 372. napja


00:00

Véget értek a szombati jelentések

Vasárnapi jelentések >>


23:46

Az izraeli hadsereg a Kirjat Smonában és a Felső-Galileában megszólaló légiriadókról: körülbelül 40 kilövést azonosítottunk, ezek egy részét elfogtuk, a többi nyílt területen csapódott be


23:34

A kormány várhatóan holnap jóváhagyja az Al-Dzsazíra és az Al-Mayadeen adásainak szüneteltetésének meghosszabbítását

A kormány várhatóan holnap jóváhagyja az Al-Dzsazíra és az Al-Mayadeen csatornák Izraelből történő adásainak szüneteltetésének meghosszabbítását és irodáik bezárását. A döntést a „nemzetbiztonságra való közvetlen veszély” indoklásával hozzák meg. Az Al-Dzsazíra katari csatorna további 40 napig nem sugározhat, míg a Hezbollahhoz kötődő libanoni Al-Mayadeen csatorna adása 45 napra szünetel.


23:28

Légiriadók voltak Galilea északi részén


23:23

Légiriadók voltak Felső-Galileában


22:12

Légiriadók voltak a Golán-fennsíkon


21:53

Izraeli hadsereg: Egy gyanús légi célpontot azonosítottunk, amely a Vörös-tenger irányából közeledett, de nem lépett be Izrael légterébe


21:38

Légiriadók voltak Galilea északi részén


21:37

NBC jelentés: Az Egyesült Államok szerint Izrael nem fogja megtámadni Irán nukleáris létesítményeit

Az Egyesült Államok úgy véli, hogy Izrael nem fogja megtámadni Irán nukleáris létesítményeit az országban, hanem inkább katonai célpontokat és energia-infrastruktúrát fontolgat – jelentette az NBC. A jelentés szerint Izrael további részleteket osztott meg az Egyesült Államokkal a várható válaszlépésről, azonban hangsúlyozták, hogy az amerikai kormányzatnak nincs információja a beavatkozás időpontjáról, és lehet, hogy Izrael maga sem döntött még a cselekvés időpontjáról.


21:35

Libanoni jelentések: Izraeli légicsapások Dél- és Kelet-Libanonban

Nabatijja falu, Dél-Libanon, ma este

Libanoni híradások szerint az izraeli légierő légicsapásokat hajtott végre Nabatijja faluban Dél-Libanonban, valamint Bekaa térségében Kelet-Libanonban.


21:14

Izrael és az Egyesült Államok előrehaladott tárgyalásokban rakétaelhárító rendszer telepítéséről az Irán elleni támadás előtt

Izrael előrehaladott tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal egy ballisztikus rakétaelhárító rendszer telepítéséről, hogy felkészüljön az esetleges Irán elleni támadásra és annak következményeire. Források szerint még nincs végleges időpont a rendszer telepítésére, a tárgyalások előrehaladott állapotban vannak, de még nem zárultak le. Egy biztonsági forrás szerint, ha a megállapodás megszületik, ez lesz az első alkalom, hogy a THAAD rendszer Izraelben működési körülmények között lesz telepítve.


21:08

Légiriadók voltak Galilea északi részén


21:08

Nisan Miram, egy 42 éves thai munkás meghalt egy robbanóeszköz miatt

Nisan Miram

Nisan Miram, egy 42 éves munkás Thaiföld Buri Ram térségéből, kétgyermekes apa, tegnap meghalt egy robbanóeszköz miatt a Jiron kibucban.


20:44

Légiriadók voltak a nyugat-galileai Zrait településen


20:09

Az izraeli hadsereg zárt katonai területté nyilvánította a nyugat-galileai települések egy részét

Az izraeli hadsereg zárt katonai területté nyilvánította Zrait, Somra, Stula, Natoa és Even Menachem településeket Nyugat-Galileában.

Az izraeli hadsereg által zárt katonai területté nyilvánított települések a libanoni szárazföldi művelet kezdete óta

20:03

Légiriadók voltak a Meron környékén


19:41

Egy tiszt és egy tartalékos katona súlyosan megsérült az összecsapásokban Gázában és Libanonban

Az izraeli hadsereg közölte, hogy egy tiszt, aki a katonai mérnöki iskolában szolgált, súlyosan megsérült a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Egy másik incidens során egy tartalékos katona, aki a 9203-as zászlóaljhoz tartozik az Alexandroni dandárból, szintén súlyosan megsérült a dél-libanoni összecsapásokban.


19:06

Légiriadók voltak a Golán-fennsíkon


18:56

UNIFIL: Egyik katonánkat meglőtték az izraeli és Hezbollah közötti harcok következtében

Az UNIFIL (ENSZ Békefenntartó Erő) közölte, hogy egyik katonájukat tegnap este meglőtték a békefenntartó erő főhadiszállásán Nakoura városában, Dél-Libanonban, az Izrael és a Hezbollah közötti harcok következtében. Az UNIFIL tájékoztatása szerint nem tudják megállapítani a lövés forrását, és a katonát kórházba szállították, jelenleg stabil állapotban van. Az ENSZ békefenntartói felszólították a harcoló feleket, hogy tartsák tiszteletben az ENSZ erőinek védettségét.


18:39

New York Times: Dokumentumok felfedik, hogy Szinvár megpróbálta rávenni a Hezbollahot és Iránt, hogy csatlakozzanak az október 7-i támadáshoz

A Hamasz vezetője, Jahja Szinvár megpróbálta rávenni a Hezbollahot és Iránt, hogy csatlakozzanak az október 7-i támadáshoz – derül ki azokból a dokumentumokból, amelyek tíz találkozót rögzítenek a szervezet vezetőivel, és amelyek a New York Times birtokába kerültek. A dokumentumok szerint a Hamasz eredetileg 2022 őszén tervezte végrehajtani a támadást, amit „a nagy projekt” néven neveztek el, ám az elhalasztásra került, mivel próbálkoztak Teherán és a Hezbollah bevonásával. Egy magas rangú Hamász-tisztviselő 2023 júliusában találkozott egy iráni tábornokkal Libanonban, és arra kérte Teheránt, hogy segítsen az Izraelben található érzékeny helyszínek elleni támadásokban. A dokumentumok szerint az iráni tisztviselő elvi támogatását fejezte ki a támadás mellett, de jelezte, hogy Teheránnak több időre van szüksége a felkészüléshez.

A Hamasz ezután egy újabb találkozón tervezte tárgyalni a támadást a Hezbollah korábbi főtitkárával, Haszan Naszrallahhal, aki a múlt hónapban egy izraeli támadás során halt meg. A dokumentumokból azonban nem derül ki egyértelműen, hogy ez a találkozó valóban megtörtént-e. A dokumentumok arra is rávilágítanak, hogy az egyik oka annak, hogy a Hamasz elindította a támadást, az volt, hogy belső konfliktusok uralkodtak Izraelben, amelyeket Benjamin Netanjahu kormányának a jogrendszer meggyengítésére tett próbálkozásai váltottak ki.


18:10

A libanoni egészségügyi minisztérium: A háború halálos áldozatainak száma 2,225-re emelkedett

Füst gomolyog Dél-Libanon felett egy izraeli támadás után, ma – Fotó: Rabih Daher / AFP

17:12

Izraeli hadsereg a felső-galileai légiriadókról: Több mint 15 kilövést észleltünk, egy részük elfogva, néhány a környéken csapódott be

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy több mint 15 rakétakilövést észleltek Libanon felől az észak-galileai régió és Felső-Galilea irányába. A hadsereg szerint egy részüket sikerült elfogni, de néhány rakéta a területen csapódott be. Tíz perccel később újabb légiriadók indultak, miután egy Libanon felől kilőtt rakéta átlépte a határt és nyílt területen csapódott be. A hadsereg szerint éjfél óta mintegy 90 kilövést észleltek Libanonból.


17:10

Légiriadók Askelonban


17:00

Légiriadók Kirjat Smonában és környékén


16:50

Légiriadók az észak-galileai régióban


16:44

Franciaország és Spanyolország után Jordánia is fegyverembargót követelt Izrael ellen

Jordánia felhívta a világ országait, hogy vezessenek be fegyverembargót Izraellel szemben, hogy véget vessenek a háborúnak Gázában és Libanonban. Ezzel Jordánia csatlakozott Franciaországhoz és Spanyolországhoz, amelyek nemrég hasonló felhívásokat tettek. Ajman Szafadi jordániai külügyminiszter az X-platformján közölte, hogy Izrael továbbra is „nemzetközi védelmet” élvez, miközben különböző kormányok fegyvereket szállítanak neki, noha a háború Gázában már több mint egy éve tart. Szafadi felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy fogadjon el határozatot ennek betiltására, és hangsúlyozta, hogy a dél-libanoni ENSZ-erők (UNIFIL) elleni támadások után a Biztonsági Tanács tagállamainak nincs több indokuk a fegyverembargó ellen.

Az elmúlt héten Emmanuel Macron francia elnök és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök is fegyverembargót követelt Izrael ellen, tekintettel a gázai háború elhúzódására és a libanoni konfliktus eszkalálódására. Ezt megelőzően Nagy-Britannia júliusban jelentős mértékben csökkentette fegyverszállításait Izrael felé, és Németország is csökkentette Izrael számára nyújtott fegyverszállításait 2024-ben. Az Egyesült Államok azonban, amely Izrael legfontosabb fegyverszállítója, nem változtatott álláspontján, és továbbra is biztosít biztonsági támogatást Izrael számára, annak ellenére, hogy a Biden-kormány is kritikával illette az izraeli kormány egyes döntéseit.

Jordánia és Izrael kapcsolata, akik 1994-ben kötöttek békeszerződést, az elmúlt évben megromlott a gázai háború és az al-Aksza mecset status quo-jának izraeli kormány általi megsértése miatt. A jordán külügyminiszter felhívása nem lepett meg izraeli hivatalos forrásokat, tekintve, hogy Jordánia a háború során folyamatosan éles kritikát fogalmazott meg Izraellel szemben. A világ országainak fegyverszállításainak leállítására vonatkozó kérése várhatóan további feszültségekhez vezethet a két ország kapcsolatában.


15:55

Két férfi könnyű sérüléseket szenvedett egy nyílt területen, a Makr kereszteződés közelében történt becsapódás miatt

Két férfi, 35 és 48 évesek, könnyű sérüléseket szenvedtek egy nyílt területen történt rakétabecsapódás következtében a Makr kereszteződés közelében, Jadeidi-Makr helyi tanács területén. A rakétatámadás során egy ipari épület is megsérült a tanács területén, és károk keletkeztek néhány autóban is, de további sérülteket nem jelentettek.


15:19

Újabb légiriadók Akkón és környékén


15:14

Légiriadók Felső-Galileában és a Krajotban; Cahal: 35 rakétát indítottak Libanonból, egy részét elfogtuk

Az izraeli hadsereg közleménye szerint 35 rakétát indítottak Libanonból Felső-Galilea és a Krajot irányába, amelyeket részben elfogtak. A hadsereg szerint éjféltől kezdve 75 rakétát indítottak Libanonból Izraelre.


14:45

Erdogan: Iránnak, Szíriának és Oroszországnak lépéseket kell tennie Szíria védelmében Izraellel szemben

Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan, Izrael legutóbbi damaszkuszi támadására reagálva kijelentette, hogy Oroszországnak, Szíriának és Iránnak hatékonyabb intézkedéseket kell hoznia Szíria területi integritásának védelmében. „A Közel-Kelet helyzete a legnagyobb veszély Szíria területi integritására nézve” – mondta Erdogan, hozzátéve: „Izrael a legnagyobb fenyegetés a régió és a világ békéjére nézve.”


14:18

Az izraeli hadsereg: Elfogtunk két drónt Libanon felett, amelyek Izrael felé tartottak, sérülés nem történt


13:11

Riadók Észak-Galilea térségében; Cahal: Két rakétakilövést azonosítottunk Libanonból


13:08

Több riadó a Haifai-öböl és a Karmel térségében; Cahal: A légierő elfogott két, Libanonból kilőtt rakétát


12:25

További riadók Metulában; Cahal: Körülbelül 30 rakétakilövést azonosítottunk Libanonból, ezek egy részét elfogtuk, másik részük nyílt területekre hullott


12:15

Riadók Metulában és környékén


12:13

Az izraeli hadsereg felszólította Dél-Libanon néhány falvának lakosait, hogy költözzenek az Awali folyótól északra

Az izraeli hadsereg arab szóvivője, Avichay Adraee, felszólította Dél-Libanon néhány falujának lakosait, hogy hagyják el otthonaikat és költözzenek az Awali folyótól északra. A hadsereg közleménye szerint a Hezbollah tevékenysége ezeken a területeken arra kényszeríti az izraeli hadsereget, hogy ott cselekedjen. „Mindenki, aki a Hezbollah fegyverei és létesítményei közelében tartózkodik, veszélyezteti az életét” – áll a közleményben. „Saját biztonságotok érdekében azonnal el kell hagynotok a területet.”

Füst gomolyog Bejrút déli részén az izraeli légicsapások után, ma – Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

10:56

Riadók szólaltak meg Felső-Galileában; Cahal: Elfogtunk több Libanonból Izrael felé kilőtt rakétát


10:22

Riadók a Mevuot Hahermon regionális tanács területén


10:08

Riadók Alsó-Galilea és Marom Hagalil térségében; Cahal: Elfogtunk egy Libanonból Izrael felé kilőtt rakétát


08:15

Az izraeli hadsereg felszólította Gáza város északi részének lakosait, hogy hagyják el otthonaikat

Palesztinok keresik az áldozatok holttesteit egy izraeli légicsapás által lebombázott iskola romjai között Dir al-Balahban, Gázában, tegnapelőtt – Fotó: Abdel Kareem Hana / AP

03:51

Riadók Felső-Galileában


02:43

Riadók Nyugat-Galileában


02:24

Nicaragua: Megszakítjuk a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel „a palesztin területek elleni támadások miatt”

Rosario Murillo, Nicaragua alelnöke, a helyi televíziónak adott interjúban közölte, hogy az ország megszakítja diplomáciai kapcsolatait Izraellel. Murillo azzal indokolta a döntést, hogy Izrael támadja a palesztin területeket, és az izraeli kormányt népirtással és fasizmussal vádolta. Korábban a nicaraguai kongresszus határozatot fogadott el, amely Izrael elleni lépésekre szólított fel.


02:15

További riadók Felső-Galileában


01:40

Riadók Felső-Galileában


01:11

Riadók Nyugat-Galileában


23:36

Az izraeli hadsereg: Szíriából egy drón lépte át a határt, és nyílt területen zuhant le a Golán északi részén, nincsenek sérültek


22:36

Az izraeli hadsereg a központi riadókról: Két drón lépte át a határt Libanonból, egyet megsemmisítettünk; áramkimaradások Herzlia térségében

Az izraeli hadsereg közölte, hogy két drón lépte át a határt Libanonból, és egyiküket sikeresen megsemmisítették. A hadsereg nyilatkozata szerint a drónokat a határ átlépése óta nyomon követték. Az elektromos művek tájékoztatása szerint Herzlia térségében áramkimaradások történtek, amelyeken jelenleg dolgoznak.

A Herzliában találatot kapott idősotthon bejárata, ma este – Fotó: Tűzoltóság és Mentőszolgálatt, Dan régió

22:24

Találat ért egy idősotthont és elektromos infrastruktúrát Herzliában, nincs jelentés sérültekről; Az izraeli hadsereg: „Az incidens véget ért”

Az ország központi területén történt riadók után egy idősotthont és elektromos infrastruktúrát találtak el Herzliában, de nem jelentettek sérülteket. Az épület harmadik emeletén kisebb külső károk keletkeztek.


22:09

Az izraeli hadsereg a riadókról az ország központjában: Több elfogási kísérlet történt; Jelentések szerint találat érte Herzliát

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint több elfogási kísérlet történt a központi területen történt riadók során, és további robbanásokat lehet hallani. A rendőrség jelentései szerint Herzliában találat történt, és egyes források szerint az elfogott lövedékek maradványai tűzet okoztak, de nincsenek sérültek.


21:55

Riadók Herzliában és további településeken a Sharon régióban, egy ellenséges repülőeszköz behatolásának gyanúja miatt


21:04

Riadók Észak-Galilea térségében; Az izraeli hadsereg: Több lövés érkezett Libanonból, de nem érte el Izrael területét


21:01

Franciaország, Olaszország és Spanyolország nyilatkozata: Az izraeli hadsereg támadása a UNIFIL katonái ellen megsérti a nemzetközi jogot

Franciaország, Olaszország és Spanyolország közös nyilatkozatban kijelentették, hogy az izraeli hadsereg támadása a UNIFIL katonái ellen Dél-Libanonban megsérti a nemzetközi jogot és az ENSZ 1701-es határozatát. Eközben Joe Bident, az Egyesült Államok elnökét megkérdezték, hogy felszólította-e Izraelt, hogy tartózkodjon a UNIFIL katonáinak támadásától, amire így válaszolt: „Természetesen.”


20:53

Riadók Észak-Galilea térségében


19:58

A libanoni egészségügyi minisztérium: Az elmúlt 24 órában 60 ember halt meg; Libanonban támadásokat jelentettek a Bekaa-völgyben


19:24

Forradalmi Gárda: Megtalálták a szíriai és libanoni Kudsz Erők parancsnokának holttestét, aki Naszrallahhal együtt halt meg Dahiehben

A Forradalmi Gárda bejelentette, hogy megtalálták Abbas Nilfarousiyan, a szíriai és libanoni Kudsz Erők parancsnokának holttestét, aki a Hezbollah főtitkárával, Haszan Naszrallahhal együtt halt meg egy izraeli támadásban Dahiehben. Irán már a szeptember végi támadás után megerősítette, hogy Nilfarousiyan meghalt, és most hazaszállítják holttestét.


18:13

Légiriadók léptek életbe a Felső- és Nyugat-Galileában; Az izraeli hadsereg: Öt rakéta csapódott be nyílt területeken

Elfogások Akko közelében, ma – Fotó: Ahmad Gharabli / AFP

18:11

Libanoni hadsereg: Két katonánk meghalt, és három megsebesült egy izraeli támadásban egy dél-libanoni állás ellen


18:08

Izraeli hadsereg: Támadásokat hajtottunk végre a Hezbollah rakétakilövői ellen, ahonnan északra indítottak rakétákat; ma reggel óta mintegy 195 rakétát indítottak

Izraeli légicsapás a libanoni Türosz térségében, ma – Fotó: Kawnat Haju / AFP

18:03

Franciaország bekérette Izrael nagykövetét, miután a UNIFIL jelentette, hogy katonáik megsérültek az izraeli hadsereg lövéseitől

Franciaország külügyminisztériuma bekérette Izrael nagykövetét, miután a UNIFIL bejelentette, hogy katonáik megsérültek az izraeli hadsereg lövéseitől Dél-Libanonban. A UNIFIL közleménye szerint ez a második incidens két napon belül, amelyben katonáik megsérültek.

UNIFIL járművek Dél-Libanonban, ma – Fotó: Karamallah Daher / Reuters

18:00

A pénteki hírek folytatása 

2024. október 11., péntek >>

Főkép: Füst gomolyog Dél-Libanon felett egy izraeli támadás után, ma – Fotó: Rabih Daher / AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet