Amerikai hírszerzési dokumentumok szerint az izraeli légierő több tucat levegőből indítható ballisztikus rakétát (ALBM) készített elő – ez a technológia Kína és Oroszország által is használt. „A rakétákat váratlan irányokból lehet indítani, növelve a célpontok eltalálásának esélyét, és kikerülve a fejlett elfogórendszereket.”

A hétvégén amerikai titkos hírszerzési dokumentumok szivárogtak ki az internetre, amelyek állítólag Izrael október 15-16-i előkészületeit írják le egy Irán elleni támadásra.

A dokumentumok egyik kiemelkedő pontja az ALBM (levegőből indítható ballisztikus rakéták) fegyverzetre való felkészülésre utal. A dokumentumok szerint az említett időpontokban az izraeli légierő több tucat ilyen rakéta előkészítésén dolgozott: legalább 16 „Golden Horizon” névre keresztelt rakétáén (ez a név korábban nem jelent meg, így nehéz pontosan megérteni, miről van szó), valamint legalább 40, Rafael által gyártott ROCKS rakétáén.

Anélkül, hogy részletekbe mennénk, vagy az izraeli légierő rendelkezésére álló fegyvertípusokra utalnánk, ez a kiszivárgott információ rávilágít egy olyan fegyvertechnológiára, amelyről ismert, hogy csak néhány ország birtokolja.

A hagyományos ballisztikus rakéták föld-föld típusúak, amelyeket a földről indítanak nagy magasságba, majd nagy sebességgel visszazuhannak a földre, és eltalálják a célpontot. Irán is indított ilyen típusú rakétákat Izrael felé, és külföldi jelentések szerint Izrael is rendelkezik ilyen rakétákkal (Jerikó rakéták). Ezzel szemben az ALBM típusú rakétákat vadászgépről vagy bombázóról, repülés közben indítják, majd hasonló pályát követnek, mint a földi ballisztikus rakéták, de a gyorsítás a levegőben történik.

Az Iránból Izrael felé áprilisban kilőtt ballisztikus rakéta maradványai – Fotó: Itamar Grinberg / AP

Az ilyen rakéták távoli és jól védett célpontok elleni támadásokra alkalmasak távolról, a levegőből. Egy vadászgép, amely legfeljebb két ilyen ballisztikus rakétát hordoz, felszállhat a bázisáról, közelebb repülhet a célponthoz, és több száz kilométeres távolságból indíthatja a rakétákat – ez csökkenti a repülőgép és a pilóták kockázatát, akik így nem lépnek be az ellenséges légtérbe. Ezek a rakéták hatékony eszközként szolgálhatnak a fejlett föld-levegő rakétarendszerek megsemmisítésére is, mivel az ilyen rendszerek nem tudják elérni a távolabb lévő repülőgépeket, és nem hatékonyak ballisztikus rakéták elfogására.

„A levegőből indítható ballisztikus rakéta lehetővé teszi a célpont elleni támadást anélkül, hogy be kellene lépni az ellenséges ország légterébe, amely különböző légvédelmi eszközökkel védett” – mondja Tal Inbar, a Missile Defense Advocacy Alliance vezető kutatója. „Váratlan irányokból lehet megközelíteni a célpontokat, ami növeli az esélyt a találatra, még fejlett elfogórendszerek esetén is. A hátránya a méret- és súlykorlátozás, mivel a rakétákat hozzá kell igazítani a repülőgépekhez.”

Inbar megjegyzi, hogy egy hagyományos ballisztikus rakétához képest a repülőgépről indított ballisztikus rakéta kisebb és olcsóbb, és a hatótávolsága nem csak a motorjától függ, mivel a repülőgép nagy részt megtesz az útból. „Ilyen rakétákat több ország is használ, köztük Kína, Oroszország, sőt Irán is – a Forradalmi Gárda néhány éve mutatta be a ballisztikus rakéták repülőgépről való indításának képességét.”

Külföldi jelentések szerint Izrael már korábban is alkalmazott ilyen típusú rakétákat, például az Irán által 2023. április 14-én ballisztikus rakétákkal, cirkálórakétákkal és drónokkal végrehajtott támadásra adott válaszlépésként. Akkor – a jelentések szerint – egy ilyen rakétát lőttek ki az iráni légtéren kívülről, amely egy légvédelmi radarba csapódott.

Az évek során a védelmi iparban fejlesztettek ki fejlett, repülőgépről indítható ballisztikus rakétákat. Ezek egyike az IAI (Izraeli Repülési Ipar) által gyártott Air LORA, amelyet hivatalosan csak idén júniusban mutattak be. A hivatalos weboldalon található információk szerint ez egy fejlett levegő-föld rakéta, amelyet stratégiai célpontok, például légibázisok és fontos épületek pontos megsemmisítésére terveztek.

Ez a rakéta szuperszonikus sebességgel működik, és műholdas vagy inerciális irányítórendszerrel rendelkezik, amely ellenáll a zavaró jeleknek. Minden időjárási körülmények között és éjszaka is bevethető, és percek alatt képes elérni a célpontot. A célpontot még a repülés során is módosítani lehet.

A Rafael által gyártott ROCKS rakéta – a cég weboldalán található információk szerint – egy fejlett levegő-föld rakéta, amely hosszú távú, pontos csapásokra készült statikus vagy mozgó célpontok ellen, akár a föld alatt is, még GPS-zavar esetén is. A rakéta jelentős távolságokból indítható, jóval az ellenség légvédelmi rendszereinek hatókörén kívülről, szuperszonikus sebességgel. A rakéta áthatoló vagy robbanó harci fejjel van felszerelve, és elektro-optikai érzékelőkkel és sugárzásellenes irányítórendszerrel vezérelhető. Teljesen autonóm működésű, előre beállított útvonalon halad, miközben maximális pontosságot biztosít.

Főkép: Izraeli vadászgép fáklyákat indít a Gázai övezet felett decemberben – Fotó: Leo Correa / AP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz