Dettre Gábor

GABRIEL DETTRE

New York, Budapest, Brüsszel, Tallinn, Berlin

e-mail:             gabrieldettre@gmail.com
skype:             dettreg
mobil phone:   00 49 176 83321 567

Dettre Gábor (Gabriel), forgatókönyvíró/filmrendező/producer, hosszú ideig New York City-ben élt aztán visszaköltözött szülőföldjének fővárosába, Budapestre. Néhány év múltán azonban úgy látva, hogy az ország, melyből származott nem előnyére változott, ismét elhagyta azt. Azóta sok évet töltött Brüsszelben, aztán Tallinnban, jelenleg pedig Berlinben él.

PRODUCER

A Saturday Night with Connie Chung című CBS program producere volt New York-ban mielőtt játékfilmes munkákért elhagyta a televíziózást.

Elsőként a sok díjjal jutalmazott játékfilm, ANNA (USA) egyik producere volt (associate producer). A film írója Agnieszka Holland, rendezője Jurek Bogayewicz volt, főszereplője pedig Sally Kirkland, akit alakításáért a Legjobb Női Főszereplő Oscar Award-jára jelöltek.

Szintén társ-producere volt a MR. UNIVERSE, magyar-amerikai játékfilmnek, mely Mickey Hargitay, Marishka Hargitay, Laszlo Szabo és Kathleen Gati szereplésével készült, Szomjas György rendezésében. (A filmet egyebek mellett vetítették a MOMA New Directors, New Films Festival-ján NewYork City-ben, valamint a Seattle Nemzetközi Film Fesztiválon és sugározta azt a USA közcsatornája a PBS is.

Dettre volt a producere a CHICO (magyar-német-horvát-chile-i) című játékfilmnek, melyet Fekete Ibolya írt és rendezett.  Sok egyéb nemzetközi díj és bemutató mellett a film elnyerte a Best Film Award-ot és az Ecumenical Jury Awardját Karlovy Vary-ban.

Dettre társ-producerként jegyzi Nemes Gyula német-cseh-magyar játékfilmjét, a ZERO-t. (Nemes korábban elnyerte Karlovy Vary Best Documentary Award-ját.) A ZERO-t versenyben vetítették a Karlovy Vary International Film Festival-on és a Tallinn-i Black Nights International Film Festival Forum szekciójában.

Dettre társ-producerként jegyzi Fekete Ibolya ANYÁM ÉS MÁS FUTÓBOLONDOK A CSALÁDBAN című német-magyar-bolgár játékfilmjét. A film elnyerte a Magyar Film és Televízió Kritikusok Legjobb Forgatókönyvírói, valamint a Legjobb Női Főszereplőnek és a Legjobb Férfi Mellékszereplőnek járó díjait, és meghívást nyert a Brussels International Film Festival-ra, a Transylvania International Film Festival-ra, a Moscow International Film Festival-ra és a Munich International Film Festival-ra.

Dettre mint executive producer vett részt a román-bolgár-magyar játékfilm, a 6.9 A RICHTER SKÁLÁN (rendező: Nae Caranfil, producer: Cristian Mungiu) elkészítésében. A film volt a Transylvania International Film Festival megnyitófilmje 2016-ban, Kolozsvárott.

Dettre Gábor jelenleg Maciej Sobieszczanski (Best Director a 41st World Film Festival-on Montreal-ban ) és Rafael Kapelinski (Silver Bear, Berlinale 2017) új játékfilmjén, a Budapesti Napló-n dolgozik mint dramaturg és társ-producer a lengyelországi Domino Films munkatársaival.

RENDEZŐ (játékfilmek)

Dettre Gábor játékfilmes bemutatkozása az amerikai BLACK LIGHTS, WHITE SHADOWS című játékfilm volt. Munkatársai között volt a neves amerikai színésznő, Ann Pitoniak és a világhírű csellista Yo-Yo Ma is. A film megnyitója a Montreal World Film Festival-on volt.

Dettre Gábor ezidáig utolsó amerikai játékfilmje a THE DIARY OF THE HURDY-GURDY MAN. (A film Oscar jelöltek és díjazottak valamint egyéb ismert alkotók közreműködésével készült: Brad Douriff, William Hickey, Meatloaf, Kathleen Gati, Wallace Shawn és Ann Meara.)

Több rövidebb magyarországi televíziós rendezése mellett Dettre készített játékfilmeket is, elsőként a FELHŐ A GANGESZ FELETT-et. A több más díjjal is elismert filmet a Legjobb film és a Legjobb Rendező kategóriákban is jelölték az European Academy Award-ra.

Következő játékfilmjét, a TABLÓ-t egyebek mellett meghívta a Karlovy Vary és a Mar del Plata International Film Festival is. Elnyerte a Best Screenplay és a Best Ensemble Acting Award-okat a Syracuse International Film Festival-on, valamint a Magyar Film és Televízió Kritikusok Legjobb Női Mellékszereplő Díját.

Magyarországi utolsó játékfilmes munkája a nagymértékben kísérleti ANTIGONÉ. A film Szophoklész műve alapján, annak majd teljes szövege felhasználásával, Magyarország sok jeles színészének és egyéb művészeti munkatársának közreműködésével készült. (Mucsi Zoltán, Ujlaki Dénes, Csuja Imre, Keres Emil, Moldvai Kiss Andrea, Szalay Marianna, Szarvas József, Nyakó Juli, Lukács Andor alakították a főbb szerepet, míg az Antigoné-Isméné testvérpárt – filmtörténetileg is egyedülálló módon – a két testvér, Fátyol Kamilla és Fátyol Hermina alakította. A film zenéjét Sáry László és Sáry Bánk szerezték.)

Az ANTIGONÉ Külön Díjat kapott 2011-ben, a Magyar Film Héten.

Dettre Gábor Észtországban készült experimentális játékfilmje a Bernard Kangro, neves észt költő 33 verse ihletésére készült, 33 epizódból álló MIDSUMMER NIGHT’S DANCE. A film elkészültéről könyv is jelent meg, melynek tartozéka a film DVD-je.

Szintén Észtországban készült a WORKSHOP FOR PEACE című 40 perces experimentális filmje, Caryl Churchill híres darabjának alapján. A filmet angol nyelven készítette 16 ország színészeivel és stábjával. A WORKSHOP FOR PEACE-t több nemzetközi fesztiválra is meghívták – (Brüsszel, Toronto, Stockholm stb.) és megnyerte a Swedish International Festival Best Experimental Film Award-át.

Dettre Gábor tervezett játékfilmje, az általa írt és jelenleg előmunkálatok alatt álló SECOND LIFE.

RENDEZŐ (dokumentum filmek)

Dettre a szülőföldjén valamint Belgiumban, Jemen-ben, Hollandiában is készített dokumentumfilmeket. A SZÍNÉSZNŐ ÉS A HALÁL című munkája a Magyar Filmszemle Legjobb Dokumentum Film-je díját kapta és számos ország fesztiváljára meghívták, így a Nyon-i Visions du Réel Festival-ra is.  …HALOTT LEPKE SZÁLL TOVA… című 5 és fél órás munkája a Porto Film Festival két fő díját is elnyerte.

WORKSHOP-OK, TANÍTÁS

Dettre részt vett a Media Desk Program (Cottbus, Biaritz, Vienna), a Sources2 (Graz, Berlin), a ScripTeast (Sterdyn, Berlinale, Cannes Int. Film Fest.), a Meetings at the Border (Tesin, Poland), a Connecting Cottbus, (Germany), a Neighbouring Producers’ Meeting (Ljubljana, Slovenia), a Cinelink,a Talent Campus (Sarajevo, Bosnia), az EAVE (Luxemburg, Zagreb, Amsterdam), a Galway Fair, a Holland Film Festival (Utrecht) és a Baltic Pitching Forum, (Vilnius, Lithuania) workshop-jain és rendezvényein.

Dettre rendezést, forgatókönyvírást és filmszínészetet is tanított számos egyetemen (New York University, USA, Szeged University, Miskolc University, Baltic Film and Media School, Tallinn University, Észtország) és számos nemzetközi workshop-on oktatott (Katapult Budapest, Rose Bruford, London stb.).

  • Filmvágás tanár a New York University-n, 3 szemeszter,
  • Filmtörténet tanár a Miskolc University-n, 4 szemester,
  • Filmrendezés tanár a Szeged University-n, 3 szemester,
  • Filmszínészet tanár a Bárka Színházban, Budapesten a Maladype Csoport számára
  • Filmszínészet tanár az International Young Actors Class-ban (European Media támogatással)
  • Forgatókönyvírás tanár a European Media Workshop-ban (Katapult Film, Budapest szervezésében)
  • Filmrendezés tanár, tanszékvezető a BFM, Tallinn University-n, Észtországban 2013-2014
  • Filmszínészet tanár a Rose Bruford College, London diákjai számára 2014-2015
  • Zsűrielnök, az International Pärnu Anthropological Film Festival-on, Észtország 2015
  • Zsűri tag a Bucharest International Film Festival-on, Romániában 2016