Telepesek és zsidó vallási iskolák, mecsetek és templomok helyett

A problémás Jeruzsálem térkép. Kék: névvel jelölt, piros: nem megnevezett helyek - fotó: Haaretz

Az Izraeli Turisztikai Minisztérium kiadott egy hivatalos térképet Jeruzsálem óvárosáról, melyben 57 fontos látványosságot jelöl meg, köztük több tucat jesivát és zsidó telepet, viszont csak egy muszlim helyet említ név szerint.

A hivatalos térképen, melyet az Idegenformalmi Minisztérium osztogat a jeruzsálemi óvárosba látogató turistáknak, egyetlen muzulmán, és mindössze öt keresztény hely található, miközben több tucat zsidó ház, zsinagóga és jesiva van feltüntetve.

Az angol nyelvű, rajzolt térkép, 57 óvárosban található turisztikai helyszín listáját tartalmazza. A Szent Sír-templom, a Siratófal és a Templom-hegy mellett olyan helyek vannak megjelölve, mint Wittenberg ház, Illés Ház, IDF (Izraeli Védelmi Hadsereg) ház, Danon ház, Hebron ház, Chabad ház, és hasonlók. Ezek olyan házak, melyeket zsidók vásároltak meg a muszlim negyedben, többnyire az Ateret Cohanim alapítványon keresztül, de nem világos, hogy milyen jelentőséggel bírnak a sikátorokban tájékozódni próbáló átlagos turista számára. A Szikladómot leszámítva semmilyen más muszlim nevezetesség, még az Al-Aksza mecset sem talált helyet a listán. Az 57 látnivalóból mindössze öt a keresztény helyszín.

izraelinfo jeruzsalem terkep
kék: névvel jelölt, piros: nem megnevezett helyek

Úgy tűnik, hogy térkép szerkesztői mindent megtettek annak érdekében, hogy Jeruzsálemből eltávolítsák az arab nevű helyeket. Például a Templom-hegy környéke csak héber neveivel van feltüntetve: Templom-hegy, Moriah hegy, de az óváros lakosai számára legelfogadottabb neveket: Al-Haram, A-Sharif, vagy Al-Aksza, kihagyták. Az Al-Aksza mecset rajza név nélkül jelenik meg, és az van felé írva, hogy “Salamon Istállói”. Az arabul megjelenő nevek hibásan vannak írva:  “Moslim Quarter” helyett “Moslem Quarter”, “Silwan” helyett “Silean”, és a “Wadi Hilwa” helyett “Wadi Hilva.”

Az abszurditás a muszlim negyedben minden egyes zsidók által lakott ház megjelölésével éri el a csúcspontját. Az 57-ből nem kevesebb, mint 25 a zsidó otthon, zsinagóga, vagy jesiva! És túlnyomó részük teljesen ismeretlen a legtapasztaltabb városi idegenvezetőnek is, nem beszélve arról, hogy semmi érdekességet nem jelentenek a turisták számára. Ezzel szemben a legfontosabb keresztény helyek, mint az Oroszlános Kapu közelében található Szent Anna-templom, vagy a lutheránus Megváltó temploma (ami egyébként az Óváros legmagasabb épülete), nem kaptak helyet a térképen. A Via Dolorosa ugyan meg van jelölve, mint egy hely, de az állomásai nincsenek feltüntetve, pedig évente több millió zarándok vonul át rajta. Más, a keresztény turisták számára fontos épület, mint például a Patriarchátus görög ortodox épület, vagy a San Salvador ferences kolostor sem jelenik meg a térképen.

- Hirdetés -

A “Maale Zeitim”, az Olajfák hegyén található, mintegy száz családot számláló zsidó település nevén van nevezve, míg a közelében élő több tízezer palesztin családra semmi utalás sincs. Nagy palesztin városrészek, mint a-Tur és Ras Al-Amod hiányoznak a térképről, és helyükön zöldellő hegyek nyúlnak keletre.

Nehéz felsorolni a térképen előforduló összes hibát és megtévesztést. Például a keresztény negyed közepén “Naot David” néven említ egy zsidó helyet, és a mellete lévő utcát is így feliratozza, holott a valóságban nincs ilyen nevű utca. Továbbá a “zsidónegyed”-et nagy kövér betűtípussal hangsúlyozza, miközben a muzulmán-, keresztény-, és örmény negyedeknek jelentősen kisebb fonttal kell beérniük. A nyíl, mely – a protestáns hagyomány szerint – Jézus temetkezési helyéhez, a “Sírkert”-hez irányítja a látogatókat, az ellenkező irányba mutat. Ezen kívül az Aksza mecset mellett, ami egyébként nem nyert saját feliratot, “Hasmoneusok Háza” jelölés található, pedig nagyon kevés régész (ha van ilyen egyáltalán) értene egyet ezzel az állítással.

Idegenvezetők, akik látták a térképet, éles bírálattal illették azt: “Nem elég, hogy az Idegenforgalmi Minisztérium tesztelte a térképről eltűnt muszlim helyekről a tudásomat, most még azt is elvárja tőlem, hogy “izraeli propagandát” folytassak. Hogyan kéne ezt megmagyarázni?” – mondja Shalom Boguslavsky, jeruzsálemi idegenvezető. “Igen, kedves turista, még nem döntöttük el, hogy állam vagyunk, vagy shtetl (yiddis: kelet európai zsidó kisváros), így egy tisztviselő eltüntetett 1300 év Jeruzsálem történetet a térképről, és a helyén a barátainak a házait helyezte el. De hé, mi egy progresszív és pluralista állam vagyunk.”

forrás: Haaretz

- Hirdetés -