Palesztin újságírókat tartóztatnak le az izraeli biztonságiak

Tíz palesztin újságírót tartanak fogva az izraeli hatóságok, közülük hatot bírósági eljárás nélküli, úgynevezett adminisztratív fogságban – közölte a Háárec című újság kedden.

A palesztin erőszakhullám októberi kitörése óta tizenkilenc újságírót és más, médiában dolgozó szakembert tartóztattak le a hatóságok. Közülük tízen jelenleg is fogságban vannak.

Az izraeli biztonságiak szerint nem újságíró munkájuk miatt tartóztatták le őket,  hanem mert terrorszervezetekkel álltak kapcsolatban. A Palesztin Hatóság ugyanakkor  a médiamunkások elleni fenyegető hadjáratról beszél.

A Palesztin Újságírók Szövetsége  a nemzetközi médiaszövetségekhez és az Európai Újságíró Szövetséghez fordult. Az ötvenhárom éves Omár Nazalt, az egyik legismertebb adminisztratív fogságban lévő vezető palesztin újságírót a Jordániába vezető határnál tartóztattak le másfél héttel ezelőtt, amikor az Európai Újságíró Szövetség szarajevói találkozójára tartott.

Vasárnap Nazalt három és fél hónapos adminisztratív elzárásra ítélték, mert a Sin Bet belbiztonsági szolgálat szerint “törvénytelen tevékenységet végzett” a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (NFPF) nevű szervezetnek, és mert egy a szélsőséges szervezetek álláspontját képviselő, Falasztin al-Jaum nevű tévécsatorna vezetője lett. Ismerősei szerint viszont Nazal régen nem dolgozik ennél a tévénél és szabadúszó újságíróként helyezi el írásait különböző ciszjordániai lapokban.

Nazalt ügyvédje szerint a Bulgáriában februárban megölt NFPF vezető, Omar Zajed ügyében írt cikke miatt tartóztatták le, mertIzraelt vádolta Zajed meggyilkolásával.
A Palesztin Újságíró Szövetség  vezetője, Mohamed Kalifa azt nyilatkozta a Háárecnek, hogy az izraeli hatóságok szerint nem a megszállás és az igazságtalanságok, hanem az  újságírók által keltett uszítás okozta az ősszel kezdődött erőszakhullámot.

Izraelben február végén hatszázhuszonhét palesztint tartottal fogva bírósági eljárás nélkül a Sin Bet vádjai alapján. Számuk szeptember –  az erőszakhullám kitörése –  óta megduplázódott.

A több mint fél éve tartó erőszakhullámban huszonnyolc izraeli és két amerikai, valamint legalább kétszáz palesztin vesztette életét. A palesztinok többsége késeléses támadások vagy izraeli biztonságiakkal való összetűzések során halt meg.

Shiri Zsuzsa – MTI

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.