Izrael irodát nyit a NATO brüsszeli központjában

93
A NATO és az izraeli zászló - fotó: nationalturk.com

Izrael irodát nyit a NATO brüsszeli központjában – jelentette szerdán a kormányközeli Iszrael Hajom (Izrael Ma) című újság.

A lap szerint Jeruzsálem kedd este újabb fontos lépést tett a NATO-tagság felé, amikor a nemzetközi védelmi szervezet bejelentette, hogy engedélyezték Izraelnek a NATO brüsszeli központjában egy iroda megnyitását, amelynek célja az ország csatlakozási folyamatának előmozdítása.

Izrael először 1995-ben hajtott végre közös hadgyakorlatot az észak-atlanti szövetség tagországaival, amelyek kötelezettséget vállaltak egymás megsegítésére ellenük indított katonai támadás esetén.

“Üdvözlöm a NATO bejelentését. Ez egy Izrael biztonságát segítő fontos lépés” – írta Benjámin Netanjahu miniszterelnök közleményében. “További tanújele Izrael státuszának, és számos tényező velünk való biztonsági együttműködési szándékának” – tette hozzá az izraeli kormányfő.

Jeruzsálem emlékeztetett rá, hogy a bejelentést hosszas izraeli diplomáciai erőfeszítés előzte meg, amelyet az Egyesült Államok, Kanada, Németország és további európai országok segítettek.

Az Iszrael Hajom szerint az izraeli irodát olyan időszakban nyitják meg, amikor a NATO tagállamai közös harcot folytatnak a terror ellen és a térség biztonságának fokozása érdekében.

Izraellel egy időben Jordánia és Bahrein, két mérsékelt arab állam is hasonló kedvezményben részesült, hogy segítségükkel az arab világban a mérsékelt államok szerepét erősítsék a szélsőségesekkel szemben. A térség geopolitikai helyzete, a dzsihadista terror fenyegetése kétségtelenül növeli a lépés jelentőségét – vélekedik az izraeli lap.

Shiri Zsuzsa – MTI