Magyar napokat rendeznek Tel-Avivban

Magyar Napok Tel Aviv-ban - fotó: Tel Aviv-i magyar nagykövetség Facebook oldala

Kulturális eseményekben gazdag magyar napokat rendeznek Tel-Avivban pénteken és szombaton.

Idén már másodszor rendezik meg a tel-avivi Hatahana kulturális központban a magyar zenei és táncegyüttesek, valamint a magyar ételek és italok bemutatóját, amelyen izraeliek tömege ismerkedik Magyarország különleges kulturális hagyományaival.

Tavaly több mint ötvenezren voltak kíváncsiak a kétnapos rendezvényre, és idén is tízezreket vár az eseményt a városházával közösen szervező tel-avivi magyar nagykövetség. Tavaly elsősorban a magyar nyelvterületekről elszármazottak, illetve gyermekeik és unokáik látogattak el a kulturális rendezvényre, de mellettük megjelent számos olyan izraeli is, akinek a családjában nem voltak magyar felmenők.

A rendezvényen pénteken délelőtt megnyitó beszédet mond Ron Huldai, Tel-Aviv polgármestere, Nagy Andor magyar nagykövet, valamint Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere.

A két nap során fellép a Palóc Néptáncegyüttes, a Debreceni Népi Együttes, Vrencsán Anita énekes, Horváth Zalán Levente (Zselickisfalud) dudás és családja, valamint a világzenét játszó izraeli-magyar Golán Tibi és zenekara, és fellépnek a tel-avivi hétvégi magyar iskola kisgyermekei is. Szombaton az Izraelben élő Polgár Zsófia nemzetközi sakknagymester szimultán sakkjátszmákat játszik a kihívást vállaló gyerekekkel.

A fellépéseken kívül számos standon a magyar konyha remekeivel, az Izraelben is népszerű gulyással, lángossal, palacsintával, dobostortával ismerkedhetnek majd az izraeliek, és a magyar italbemutatón többek közt megkóstolhatják Dúzsi Tamás nemzetközi hírű magyar borász saját rozéját is.

Pontos program >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.