Az Izrael-díjjal kitüntetett professzor a baloldali “Ta’ayush” szervezetnek adja a pénzdíját

Dr. David Shulman kutató a netre feltöltött videón arról a dilemmájáról beszél, hogy elfogadja-e a díjat, vagy sem. Végül úgy dönt, hogy elfogadja, és a – mintegy 75 ezer sekeles -pénzjutalmat teljes egészében annak a szervezetnek adja, melyben önkénteskedik.

Az Izrael-díjjal kitüntetett professzor közölte, hogy a pénzdíját annak a “Ta’ayush” nevű baloldali szervezetnek adományozza, melyben ő maga is aktivista. A szervezet a Hebron hegység déli részén élő palesztin lakosokat támogatja. Az idei Izrael díjak holnap (csütörtök), a Függetlenség napon kerülnek kiosztásra.

Shulmant, a Héber Egyetem kutatóját idén választották a díjra a vallások, azon belül az indiai kultúra és nyelvek területén végzett kutatásain elért eredményeiért. A professzor a szanszkrit és a Dél-Indiai kultúra területén a világ egyik vezető tudósaként van számontartva. Tudományos tevékenységén túl Shulman ismert baloldali aktivista.

A filmben Shulman “az általában romló helyzettel, a Ta’ayush aktivisták, valamint az emberi jogi- és béke-aktivisták állami intézmények ás jobboldali szervezetek általi üldözésével, továbbá a megszállás fenntartásával” indokolja döntését.

Az “Ad kan” nevű jobboldali szervezet az oktatási és pénzügyminiszterhez fordult, hogy Shulman döntése nyomán állítsák le a pénzátutalást, de Naftali Bennett oktatási miniszter azzal utasította el kérésüket, hogy “a professzor úttörő kutatásaiért kapta a díjat, és senkit nem utasítunk el politikai nézeteiért”.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=RzgtNXJAV18]

Haaretz

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.