Egy kép két élete

A napokban már többször szembejött ez a kép a közösségi portálokon. A megosztók izraeliek, a megosztások háttere a Függetlenségi Nap, és az ezt közvetlenül megelőző Elesettek Emléknapja. A hozzászólások alapján a kép tökéletesen beleillik az izraeli gondolatvilágba, óramű pontosságával ébreszti fel a megfelelő érzéseket: “Halálukkal az életet rendelték el nekünk.”

A képen látható katonák egyenruhája, és a háttérben elterülő tengerparti város valahogy nem stimmel. Egy jobbklikk a képen, és a Google-keresés eredménye pillanatok műve: a kép izraeli, és török oldalakon található. A török oldalakon a kép címe: “18 mart Çanakkale zaferi”. Egy gyors Google translate: “Március 18 Çanakkale győzelem”. Hm. A Wikipedia segít: “Çanakkale Törökország azonos nevű tartományának székhelye, a Gallipoli-félszigettel szemben, a Dardanellák anatóliai partján fekszik. Az első világháborúban fontos szerephez jutott a Dardanellák ostromakor, majd később a függetlenségi harcok során is.”

Avagy a török történelmi ünnep képét – ami a legyőzött brit, és francia csapatok feletti török győzelem nyomán virágzó mai török életről szól – örökbefogadja az izraeli gondolatvilág, és az ábrázolt katonákban saját fiait, az élőkben saját magát látva tisztelettel fejet hajt.

Értem én… és éppen ezért ajánlom az Oktatási Minisztérium figyelmébe a “Miért érdemes más népek történelmét, és kultúráját is tanítani” című témakört. Addig is remélem, hogy a törököknek van humorérzékük.

izraelinfo - egy kep ket elete

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.