Lemondott Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter

Moshe Yaalon, a lemondó hadügyminiszter - fotó: Emil Salman / Haaretz

Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter lemondott hivataláról és a kormányzó jobbközép Likud párt listáján szerzett parlamenti képviselői helyéről – jelentette péntek reggel a helyi közszolgálati rádió.

Péntek déli sajtótájékoztatóján Jaalon kijelentette, hogy kemény nézeteltérései voltak Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel alapvető értékek kérdésében. Szerinte veszélyes szélsőségesek lettek úrrá Izraelen és a Likud párton, “vezető politikusok megosztják a társadalmat, ahelyett, hogy egységbe tömörítenék”.

“A vezetőnek értékek alapján, a lelkiismerete szerint kell irányítania, olykor széllel szemben utat kell mutatnia, és nem választási okokból és közvélemény-kutatási adatok szerint”- mondta Jaalon. Kijelentette, hogy nem kívánja elhagyni a közéletet, és vissza fog térni, hogy megmérkőzzék az ország vezetéséért.

A katonai rádió szakértői a sajtótájékoztató elhangzása után úgy ítélték meg, hogy még sosem támadta Likud párti politikus ennyire élesen Benjámin Netanjahu kormányfőt, és a leköszönt védelmi miniszter gyakorlatilag egy új, liberális jobboldali párt programadó beszédét mondta el.

Jaalon a Facebook és a Twitter közösségi oldalakon megjelent péntek reggeli üzenetében bejelentette: közölte Benjámin Netanjahuval, hogy annak “hozzáállása” miatt, és mert elvesztette bizalmát a kormányfőben, egy időre visszavonul a politika világából.

Az utóbbi napokban szinte bizonyossá vált, hogy Avigdor Liberman Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű jobboldali nacionalista pártja csatlakozik a jobboldali-vallásos kormánykoalícióhoz, és Liberman kapja meg a védelmi minisztérium vezetését.

Netanjahu az utóbbi hónapokban egyre gyakrabban keveredett vitába Jaalonnal, aki már négy éve vezette a védelmi tárcát.
Jaalon azért került összetűzésbe a kormányfővel, mert kiállt a hadsereg vezetése mellett, amikor katonai bíróság elé vitték a már ártalmatlanná tett késes palesztin merénylőt agyonlövő őrmester ügyét, és a védelmi miniszter nem vonta meg támogatását a vezérkari főnök helyettesétől sem, aki egy holokausztnapi megemlékezésen párhuzamot vont bizonyos jelenlegi izraeli tendenciák és a holokausztot megelőző náci Németország között.

Az izraeli tízes kereskedelmi tévécsatornán csütörtök este ismertetett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 52 százaléka Móse Jaalont látná szívesebben a védelmi tárca élén, miközben 32 százalék Avigdor Libermant támogatta.

Különböző pártállású izraeli politikusok meleg szavakkal búcsúztatták a távozó Jaalont. A Likud egyik minisztere, Gila Gamliel rádiós nyilatkozata szerint a védelmi miniszter lemondása hatalmas veszteség a pártnak. Szerinte hibát követtek el, amikor a védelmi tárcáért cserébe nem ajánlották fel azonnal a külügyminisztérium vezetését.

A telepeseket támogató jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt közleménye szerint Jaalon “értékeket követő ember, aki a lelkiismerete alapján döntött és visszaadja azizraeli politika becsületét”.

A centrista Jes Atíd (Van Jövő ) párt frakcióvezetője szerint Jaalon tisztességes ember és tisztességesen járt el, amikor elutasította, hogy bohóc legyen Netanjahu cirkuszában.
A Munkapárt képviselője, Meráv Mihaeli Twitter-üzenetében azt írta, hogy Izrael elvesztett egy kiegyensúlyozott, józan hangot a Netanjahu vezette veszélyes, jobboldali kormányban.

A Palesztin Hatóság Jaalon menesztésének és a szélsőségesen nacionalista kijelentéseiről ismert Avigdor Liberman – egyelőre hivatalosan be nem jelentett, és még nem végleges – kinevezésének hírére csütörtökön közölte, hogy “ez is annak további bizonyítéka, hogy Izrael nem valódi partner a béke ügyében.”

A palesztin külügyminisztérium közleménye szerint Liberman védelmi miniszterré történő kinevezése arra a következtetésre készteti a palesztinokat, hogy nincs más lehetőségük, mint hogy folytassák nemzetközi kampányukat elismertetésükért.

Shiri Zsuzsa – MTI