Ragadozómadarak egyenes adásban

Kígyászölyv

Egyedülálló, és lenyűgöző projekt, amely feltárja a kígyászölyv, az Izraelben is fészkelő nagy, és szégyenlős nappali ragadozómadár rejtett világát.

A különleges, nagy felbontású (HD) online kamerát a fészek közvetlen közelében helyezték el, így a hét minden napján egyenes, napi 24 órás adásban követhetjük a fészkelés, és a költés, a fiókákról való gondoskodás egész folyamatát, egészen addig, amíg azok szárnyra kelve el nem hagyják a fészket. (A kamera éjjel is lát!)

A fészkelési szezon várhatóan augusztusig fog tartani. A kutatók nem csak megörökítik, de részletes ismertetést, és magyarázatokat is adnak a kígyászölyv fészkében zajló izgalmas eseményekről, a fontosabb mozzanatokról készített felvételekkel szemléltetve.

Az online adás projektjében együttműködnek:

Természetvédelmi Egyesület, Búbosbanka Alap, Környezetvédelmi Hadsereg, Természet és Parkok Hatósága, Kfar Etzion Field School, Gilad Friedman, a Tel Aviv Egyetem kutatója

A projekt vezetői: Prof. Yossi Leshem, és Prof. Ido Itzhaki

Kígyászölyv

Az ezen az oldalon látható kamerán keresztül egy kígyászölyv pár látható, akik márciusban tértek vissza Afrikából, és amint viszontlátták egymást, nekikezdtek a szentjánoskenyérfán található fészek felújításába – valahol Izrael nyitott, vad területein. (A kamera, és a fészek helye a madarak védelme érdekében titok marad.)

Kígyászölyv

Pusztai ölyv

A projekt egy másik kamerája egy pusztai ölyv pár fészkelését kísérte. Az ő fiókáik már kirepültek, a kutatók pedig távirányítással elfordították a kamerát, hogy továbbra is láthassuk életük egy részét: miután a fiókák elhagyják a fészket, szüleik ún. “etetőasztalokon” tálalnak nekik, amíg a fiatalok is megtanulnak vadászni, és önellátók lesznek. Az ezen az oldalon látható kamerán keresztül az egyik ilyen “etetőasztal” látható a kép jobboldalán (a nagyobb, kiugró szikla a cserje mellett). A kamerát úgy állították be, hogy etetési időben a madarak légiparádéja is látható legyen.

Pusztai ölyv etetőasztal

A nyomon követett pár négy tojást költött ki, ami ritka esemény. Még ritkább, hogy valamennyi fiókát sikerült felnevelniük. A következő történet felvételei pedig egyedülállók:

A pusztai ölyvek fészkében május 5-ről 6-ra virradó éjjel drámai eseményekrténtek: egy hatalmas nagy fülesbagoly bukkant elő a sötétből, és az egyik fiókát szó szerint leszüretelte a fészekből! A bagoly szempárja még a támadás előtt jól látható a felvételen.

Uhu rabol

Másnapra kiderült, hogy hiba csúszott az uhu számításaiba. Valószínűleg rosszul fogta meg áldozatát, és elejtette. A fészek körülbelül húsz méter magasságban van, természetesen nem tudjuk mekkorát pottyant a fióka, de egész nap hallani lehetett kiáltásait (és az egész család a fészek széléről nézegetett lefelé). Másnap reggelre sikerült visszamásznia – épp időben az apjuk tálalta reggelihez.

Kígyászölyv reggeli

A projekt Facebook-oldalán további felvételek, és magyarázatok találhatók.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.