A gyűlölet és a terror ellen beszéltek, jöhetnek a tettek is

Ajelet Saked izraeli és Trócsányi László magyar igazságügyi miniszter kezet fog az Internethasználat és felelõsség - jogi eszközök az online gyûlöletbeszéd megfékezésére címû konferencia után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Parlamentben 2016. június 6-án. - fotó: Bruzák Noémi / MTI

A gyűlöletbeszéd és a terrorizmus elleni küzdelem fontosságáról beszélt Trócsányi László magyar és Ajelet Saked izraeli igazságügyi miniszter újságíróknak hétfőn a Parlamentben, miután kétoldalú tárgyalásokat folytattak Budapesten.

Trócsányi László azt mondta, hogy a magyar és az izraeli kormány tiszteletben tartja a véleménynyilvánítás szabadságát, de a gyűlöletbeszéd ellen fel kell lépnie.
A témában hétfőn rendezett tudományos konferenciáról szólva örömét fejezte ki, hogy a jogászi hivatásrendek képviselőin kívül a médiahatóság és más szakemberek is részt vettek a tanácskozáson.

A miniszter hozzátette: olyan világban élünk, ahol a digitalizáció folyamatosan fejlődik, szinte gyorsabban, mint az igazságszolgáltatás, ezért nem csak prevencióra, de korrekcióra is szükség van.
Trócsányi László megemlítette: a találkozón beszéltek a migrációs válságról, annak Magyarországra gyakorolt hatásáról, valamint arról, hogy Magyarország az Európai Bírósághoz fordult a kvótahatározat miatt.     Egyeztettek arról is, hogy a terrorizmus elleni küzdelem mindkét országnál a prioritások közé tartozik.

Ajelet Saked izraeli igazságügyi miniszter azt mondta: egyetértettek abban, hogy a véleményszabadság korlátozása nélkül kell megtalálni azokat az eszközöket, amelyek hatékony választ adnak a gyűlöletbeszédre, “hiszen tudjuk, hogy a gyűlölködő szavakat tettek is követhetik, és a szavak szintjén kell megállítani a gyűlöletet”.
Ajelet Saked azt hangsúlyozta, hogy terrorhullám söpört végig Izraelen az elmúlt hónapokban. Mindez online gyűlöletkeltéssel kezdődött, vagyis a szavakkal – mondta. Hozzátette: amikor felvették a harcot az online gyűlöletbeszéddel, azt tapasztalták, hogy a terrorcselekmények is visszaszorultak.

“Ha nincs, aki felbuzdítson, ha nincsenek szavak, akkor azokat nem követik tettek” – fogalmazott.
Az izraeli igazságügyi miniszter megjegyezte, Izraelben az ügyészség heti rendszerességgel indít eljárást uszító állampolgárokkal szemben, legyenek akár arabok, akár zsidók.