Oroszország nyugdíjat fog fizetni az idősebb korukban Izraelbe kivándoroltaknak

Oroszország havi nyugdíjat fog fizetni az idős korukban Izraelbe kivándoroltaknak Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök megállapodása alapján – értesült hétfőn a Háárec címűizraeli lap gazdasági melléklete, a The Marker.

A hetvenes évektől 1992-ig a Szovjetunióból Izraelbe költözöttek százhúsztól kétszázötven dollárig (mintegy harminckétezertől hatvanhétezer forintig) terjedő, havonta esedékes nyugdíjat fognak kapni a kivándorlásuk előtt ledolgozott éveik és az oroszországi nyugdíjak alapján.
Az erről szóló egyezményt a lap szerint kedden fogják aláírni Moszkvában, az 1967-ben megszakított diplomáciai kapcsolatok helyreállításának huszonötödik évfordulójára rendezendő ünnepélyes megemlékezésen. 

Az izraeli kormányzati hivatalok 30-100 ezer “orosz nyugdíjasra” számítanak.
Jeruzsálem már évek óta tárgyalásokat folytatott a volt Szovjetunióból idősebb korukban, több év munkaviszony után bevándorolt orosz zsidók ügyében, de Moszkva mindeddig úgy vélte, hogy a hazájukat elhagyók egyben lemondtak állampolgárságukról és nyugdíjjogosultságukról is.

Emiatt az idősebb korukban érkezettek hátrányos helyzetbe kerültek, mert csak az izraeli társadalombiztosító csekély összegű alapnyugdíját kapták, míg az Izraelben munkaviszonyban eltöltött évek után nyugdíjba vonultak, illetve a más országokból érkezettek általában ezen túl is nyugellátásban részesülnek kétoldalú egyezmények, illetve saját nyugdíjbiztosításaik alapján.

Az első áttörést 2011-ben sikerült elérni, Oroszország izraeli nagykövete akkor be is jelentette, hogy elfogadják az 1993 előtt a Szovjetunióból távozottak nyugdíjigényét, de azután ismét elakadtak a tárgyalások.
A kérdést Zeév Elkin volt bevándorlásügyi miniszternek sikerült tavaly júliusi moszkvai tárgyalásain rendeznie Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettessel, és azóta csak Putyin elnök jóváhagyására várt az egyezmény.

A megállapodás szerint azok fordulhatnak az orosz hatóságokhoz öregkori ellátásért, akik igazolni tudják, hogy legalább öt év nyugdíjjárulékot fizető munkaviszonyuk volt az egykori Szovjetunióban.

Shiri Zsuzsa – MTI

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.