Izraeli mentőápolók szerveztek ételosztást nélkülöző muszlim családok részére

Izraeli mentőszolgálat muszlim családoknak osztott segélycsomagokat. - Fotó: Mada szóvivő

Az évente megrendezett, szegény zsidó családokat segítő peszáchi adományosztó akciójuk mintájára izraeli mentőápolók szükséget szenvedő muszlim családok megsegítésére kezdeményeztek ételosztó akciót a rámádán alkalmából.

A Vörös Dávidcsillag (Mágen Dávid Ádom) mentőápolói által az észak-izraeli Báká ál-Gárbije nevű arab településen lebonyolított adománygyűjtés és ételosztás az első volt a maga nemében.

A hagyományos peszáchi kimchá depiszchá (peszáchi liszt) név nyomán kimchá derámádánnak (rámádáni liszt) elnevezett gyűjtés és ételosztás négy napja alatt több mint 500 adag ételt adományoztak. Az akció szervezője a Vörös Dávidcsillag Háderá környéki önkénteseit koordináló Fáríd Ábu Zákiká volt.

„Egyszerre vagyok döbbent és boldog – az emberek olyan nagylelkűen adtak!” – mondta Ábu Zákiká, és elmagyarázta, hogy a gyűjtés az ő egyéni kezdeményezéseként indult, de a támogatás nagyságának köszönhetően hamarosan túlnőtt rajta, így a Vörös Dávidcsillag több mint 30 alkalmazottja és önkéntese dolgozott végül a projekten.

izraelinfo izraeli mentos segit muszlimnak1
Izraeli mentőszolgálat muszlim családoknak osztott segélycsomagokat. – Fotó: Mada szóvivő

A közösségből érkező adományok mellett sokat nyomott a latban a gazdag helyi üzletemberek hozzájárulása: egyikük mintegy 20 000 sékel (1.43 millió forint) értékű számlát nyitott egy helyi élelmiszerboltban a nélkülöző lakosok számára, egy másikuk pedig 40 család élelmiszerszükségletét fedezte. „Örömmel tölt el, hogy nagyszámú nélkülöző család rámádáni étkezéseihez járulhatunk hozzá” – tett hozzá Ábu Zákiká.

Eli Bin, a Mágen Dávid Ádom vezérigazgatója üdvözölte az akciót:

“Mi a Vörös Dávidcsillagnál mindent megteszünk annak érdekében, hogy a nélkülöző családok számára ünnepi étkezéseket biztosítsunk ros hásánára, illetve a peszáchi széderre. Idén először arab önkéntesek hasonló kezdeményezést indítottak el rámádán alkalmából. A Vörös Dávidcsillag egy olyan szervezet, melynek életmentő tevékenysége összefonódik a különböző vallású izraeli polgárok életével.”

Forrás: United with Israel / zsido.com

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.