Izrael is segít a ciprusi tűzvész oltásában

Harc a lángokkal Evrychou falu mellett. - Fotó: in-cyprus.com

Hatalmas tűz tombol Cipruson, az oltásban görög és izraeli tűzoltók is segédkeznek.

Tűz ütött ki június 19-én, vasárnap délután az Evrychou nevű ciprusi faluban, a tüzet azóta sem sikerült megfékezni, így jelenleg is több környező települést veszélyeztet. Kourdali, Spilia, Ayia Irini és Kannava településeket is evakuálták. A tűz oltásában görög és izraeli helikopterek is részt vesznek.

A tűz akkor keletkezett, amikor egy 12 éves kisfiú nagyapja öngyújtójával játszott a kertben.

Benjamin Netanjahu hivatala mentőcsapatot és tűzoltó repülőgépeket küldött a ciprusiak megsegítésére. A sajtó értesülései szerint Nicosiából érkezett segítségkérés a miniszterelnökhöz, miután a helyi tűzoltók nem tudták megfékezni a gyorsan terjedő lángokat.

A két ország már korábban is együttműködött, mikor néhány hónappal ezelőtt izraeli, ciprusi és görög tűzoltók végeztek együtt gyakorlatot, hogy a régióban keletkező tűzvészek során hatékonyan segíthessenek egymásnak.

2010-ben Izraelben is nagyon súlyos tűzvész pusztított, akkor negyvennégy ember veszítette életét a Carmel-hegyen elterjedt lángok miatt. „Ciprus volt az első ország, amely tűzoltó repülőgépeket küldött segítésünkre” – emlékeztetett a miniszterelnöki hivatal nyilatkozata.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.