Izrael kibékül a törökökkel

Június 26-án hirdetik ki Törökország és Izrael diplomáciai képviselői a kétoldalú kapcsolatok rendezését, valamint a normalizálódási folyamat végét jelző megállapodás részleteit – írta kedden a Hürriyet című török napilap névtelenségét kérő magas rangú forrásra hivatkozva.

Az újság úgy tudja: Feridun Sinirlioglu török külügyi államtitkár, korábbi külügyminiszter vasárnap Joszef Csicsanoverrel, azizraeli miniszterelnök törökországi ügyekért felelős különmegbízottjával találkozik, s a találkozó keretében bejelentik a két ország kapcsolatainak teljes normalizálódását. A két fél a vonatkozó megállapodást később, júliusban írja majd alá. A diplomaták márciusban Londonban, áprilisban pedig Genfben egyeztettek. A két ország között az utóbbi két évben váltak intenzívvé a tárgyalások.

A két ország viszonya azután romlott meg, hogy 2010 májusában az Avi Marmara nevű török hajó megpróbált segélyeket eljuttatni a Gázai övezetbe és ráirányítani a média figyelmét a Törökország által ellenzett izraeli blokád hatásaira. A flottillát az izraeli haditengerészet erőszakkal feltartóztatta. Az akcióban tíz, a palesztinokat támogató aktivista életét vesztette és huszonnyolcan megsebesültek. Egy évvel később ismét hajóraj indult Gáza felé, de az izraeli hadsereg ennek kikötését is megakadályozta.

A Hürriyet arról értesült, hogy a szerződés értelmében a Gázai övezetnek szánt török segélyszállítmányok, valamint az újjáépítéshez szükséges alapanyagok az izraeli Asdód város kikötőjében érnek partot, ahonnan azokat a Gázai övezetbe szállítják tovább. Az egyezményben foglaltak szerint Törökország kórházat létesít Gázában, amelyhez gyógyszereket és személyzetet is biztosít, Berlinnel összefogva pedig erőművet, valamint a térség ivóvíz-ellátásának biztosítása érdekében olyan létesítményt alakít ki, amely a tenger vizét tisztítja. A megállapodás továbbá azt is tartalmazza, hogy mindkét ország ismét nagyköveteket jelöl ki, valamint újból lesznek közös hadgyakorlatok és megint sor kerülhet kölcsönös energetikai és védelmi beruházásokra.

Legutóbb Binali Yildirim török miniszterelnök tett az Izraellel, Oroszországgal és Egyiptommal fennálló feszült viszonnyal foglalkozó kijelentést. Akkor úgy fogalmazott: “nem lehet állandó ellenségeskedés a Földközi-, valamint a Fekete-tenger országai között”.

Ankara három feltételt szabott a török-izraeli viszony normalizálásához: nyilvános bocsánatkérést, valamint az áldozatok pénzügyi kárpótlását várta el a 2010-es incidens miatt, és azt, hogy a zsidó állam oldja fel a Gázai övezettel szembeni blokádot. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök már korábban hivatalosan bocsánatot kért a hat évvel ezelőtti incidens miatt, és 20 millió dollár (mintegy 6 milliárd forint) kártérítést fizetett az áldozatok hozzátartozóinak. A viszony normalizálására tett erőfeszítéseket leginkább a 2006 júniusa óta a Hamász palesztin mozgalom által ellenőrzött Gázai övezettel szemben fenntartott izraeli blokád kérdése hátráltatta, amelyben a feleknek eddig nem sikerült dűlőre jutniuk. A korlátozás most sem szűnik meg teljesen, csak enyhül Törökország számára.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.