Abbász: mégsem terveztek kútmérgezést

Mahmúd Abbász palesztin elnök visszavonta csütörtökön Brüsszelben, az Európai Parlamentben elhangzott vádjait, melyek szerint izraeli rabbik állítólag a palesztinok kútjainak megmérgezésére szólítottak fel – közölte a Háárec című izraeli újság honlapja szombaton.

A Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) közleményt adott ki, mely szerint nyilvánvalóvá vált, hogy alaptalan a rabbik elleni kútmérgezési vád, “amelyről különböző médiumokban beszámoltak”.

Mahmúd Abbász elnök hangsúlyozta, hogy nem akart ártani a zsidó vallásnak vagy a szerte a világban élő zsidó embereknek, és elítéli az antiszemiták vádjait. A PFSZ közleményében Abbász Palesztinát a három monoteista vallás bölcsőjének nevezte, és megbélyegzett minden, bármely vallás elleni támadást. Egyszersmind elítélte az “izraeli megszálló hatóságok és a telepesek palesztin nép elleni törvénytelen gyakorlatát és politikáját” is.

Csütörtökön hatalmas ovációval fogadott beszédében Abbász többek közt egy széles körben leleplezett, a médiában elterjedt álhírre is hivatkozott, amely a palesztinok kútjainak megmérgezési szándékával a zsidók ellen a középkorban gyakori kútmérgezés vérvádját elevenítette fel.

Benjámin Netanjahu miniszterelnöki hivatala még aznap este éles hangú közleményben elutasította és hazugnak nevezte Abbász kijelentéseit. Jeruzsálem azért is ostorozta a palesztin elnököt, mert a tárgyalások előkészítetlenségére hivatkozva nem kívánt találkozni a megbeszélésre kész, és szintén Belgium fővárosában tartózkodó Reuven Rivlin izraeli államelnökkel.

Az amerikai segítséggel folytatott közvetlen béketárgyalások Izrael és a Palesztin Hatóság között 2014 tavaszán megfeneklettek, és azóta a palesztinok a nemzetközi diplomáciai szervezetektől remélik helyzetük megváltoztatását, miközben Jeruzsálem továbbra is ragaszkodik a közvetlen kétoldalú megbeszélésekhez.

Az uniós tagországok külügyminiszterei hétfőn támogatásukról biztosították azt a francia kezdeményezést, amelynek értelmében nemzetközi konferenciát hívnak össze a megakadt izraeli-palesztin békefolyamat felújítása céljából.

Shiri Zsuzsa – MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.