Brexit – Izraeli média: az izraeli kormányzat David Cameront siratja, de nem ejt könnyeket a kilépés miatt

David Cameron és Angela Merkel

Az izraeli lapok elemzései szerint a jelenlegi kormányzat számára nem hátrányos a britek távozása és az EU  meggyengülése, és ezért a vezető politikusok nem nyilatkoztak a Brexitről, miközben meleg szavakkal méltatták David Cameron távozó brit kormányfőt.

A Háárec című újság elemzője szerint a népszavazással Cameron eggyel több politikai játszmát játszott a kelleténél, és ezzel Európában elszigeteli, gazdaságilag veszélyezteti, valamint amerikai függésbe sodorja országát.

A ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja szerint az izraeli jobboldalon voltak, akik ünnepeltek a népszavazás eredményei láttán, mert egyik legerősebb és legfontosabb állama nélkül a meggyengült Európa kevésbé tud majd nyomást gyakorolni Izraelre a palesztin békefolyamat és a ciszjordániai terjeszkedés ügyeiben, kisebb csapást jelentenek majd Jeruzsálemet bíráló határozatai.

Az elemző szerint rövid távon Brüsszel az unió belső bajaival és sebeinek nyalogatásával lesz elfoglalva, és kevésbé érdekli majd az Izrael által elutasított új francia békekezdeményezés továbbvitele, hosszú távon pedig Izraelnek több lehetősége lesz a fővárosok között zsonglőrködni, márpedig az egyes országokban külön-külön Jeruzsálemnek kicsit jobb a megítélése, mint az EU központjában.

Ennek megfelelően az ügyben pénteken Izraelben előbb hallgattak a politikusok, majd végül megszólalt Gilád Erdan belbiztonsági miniszter és Benjámin Netanjahu miniszterelnök, de mindketten csak a leköszönő kormányfőt méltatták, akit Netanjahu egyenesen a zsidó nép és Izrael igaz barátjának nevezett, miközben nem ejtettek szót magáról a Brexitről.

A lap Izrael számára kedvezőnek véli, hogy Nagy Britannia az EU-n kívül is az ENSZ Biztonsági Tanácsának fontos tagja marad, és talán önálló szerephez juthat az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió alkotta közel-keleti kvartettben, kvintetté növelve azt.

Legfontosabb negatív következményt a gazdaság terén várják, mert egy európai gazdasági válság érzékenyen sújtaná Izraelt, melynek legfontosabb külkereskedelmi partnere az EU.

Shiri Zsuzsa – MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.