Az izraeli Mobileye a Google-al versenyez

A Mobileye gépei nem csak a potenciális veszélyt jelentő járműveket, hanem az utcatáblákat is felismerik. - Fotó: Mobileye

A Mobileye az önvezetés terén munkálkodik, és szakértők szerint méltó kihívója lesz a techóriásnak. Ráadásul a Google mindezt nagyrészt magának köszönheti.

Teljesen szabályos előzés végrehajtására képes a Mobileye hardvereivel és szoftvereivel felszerelt autó. Szabályos, de egyáltalán nem megszokott, mivel a sofőrnek semmi dolga a folyamat közben. Az izraeli cég, mely önvezető fejlesztéseiről eddig nem sokat hallottunk, jó érzékkel tapintott rá az autóipar jövőjének alighanem legjobban fizető részére: újabban kamerarendszereket, algoritmusokat, speciális chipeket készít.

Bár a technológia eltér a Google módszereitől (az amerikai internetes cég kamerák helyett lézertechnológiát használ), elemzők szerint a Mobileye komoly kihívást jelenthet a techcégre. Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy a lehetőségre a VW, a BMW, a Volvo és a Tesla is felfigyelt, hiszen együttműködnek az izraeli vállalattal.

A Mobileye ezen felül a térképészetben is érdekelt, januárban jelentették be, hogy a GM-mel közösen felhasználók bevonásával készített térképet készítenek, írja az Automobilwoche. Ezzel összefüggésben állhat az önvezetés is, hiszen a Mobileye gépei nem csak a potenciális veszélyt jelentő járműveket, hanem az utcatáblákat is felismerik.

A Mobileye fejlesztői úgy vélik, hogy az sofőr nélküli autónak emberi intuícióval, már-már emberi érzelmekkel kell rendelkeznie, és bár Lior Sethon európai cégvezér szerint ez nagy kihívás, egy-egy döntést nem lehet csupán eltárolt adatokra támaszkodva meghozni. Pontosan ez az a mentalitás, ami miatt izgulhatnak a Google fejlesztői, hiszen a Mobileyenál a legváratlanabbra is próbálnak felkészülni, ehhez pedig professzionális termék szükséges.

Bár a Mobileye csupán 600 főt foglalkoztat, tőzsdei értéke pedig „csak” kilenc milliárd dollár, ipari elemzők szerint a Google viszonylag nyílt és erőt mutató autóipari fellépése sok hagyományos, nagy múltú gyártóra is rémisztően vagy nyomasztóan hathat, ez pedig a Mobileye malmára hajthatja a vizet.

A sokakhoz hasonlóan az önvezetéssel kapcsolatban a jogalkotók lassúságát felemlegető Mobileye termékei világszerte több mint tízmillió kocsiban találhatók meg. Az egyik ilyen az automatikus vészfékrendszer.

autopro.hu

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.