“Szülési” szabadság az izraeli apáknak

Hat nap fizetett “szülési” szabadságot garantál az izraeli apáknak az a törvény, amelyet hétfőn éjjel szavazott meg a kneszet – közölte a közszolgálati rádió.

A minden munkáltató által kötelezően megadandó hat nap szabadságot a gyermek születésének napján és az azt követő öt napon garantálja a jogszabály, azzal az indoklással, hogy az apák is jelen lehessenek az új gyermek érkezésének első időszakában.

Eddig a szabadságot kérő friss apukáknak a munkaadók jóindulatára kellett hagyatkozniuk, ha ezekben a – kutatások szerint a jövendő családi munkamegosztás szempontjából is kritikus – napokban együtt akartak lenni az édesanyával és gyermekükkel.

A hat napból három betegszabadságnak számít, hármat pedig az éves szabadság napjaiból fognak levonni, de nem kötelező minden nap felhasználása: az apák le is mondhatnak “szülési” szabadságukról vagy annak egy részéről.

Izraelben a nyugati világ adataihoz képest szokatlanul magas a termékenységi arányszám. Ez a mutató a helyi központi statisztikai hivatal 2014-es táblázata szerint 3,08, ami azt jelenti, hogy a szülőképes korú izraeli nők átlagosan három gyereket hoznak világra.

Shiri Zsuzsa – MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.