Netanjahu Ugandában emlékezett meg az entebbei túszmentő akció negyvenedik évfordulójáról

Idi Amin fia, Jafar, és Dan Somron lánya, Anat, az entebbei megemlékezésen

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Ugandában emlékezett meg a bátyja, Jonatán Netanjahu életét követelő 1976-os túszmentő akció negyvenedik évfordulójáról – jelentette az izraeli média.

Uganda Entebbe repülőterének régi terminálján tartották hétfőn az izraeli küldöttség ünnepi megemlékezését, amelyre meghívtak több egykori izraeli kommandóst és kiszabadított túszt is.

Az eseményen Netanjahu nem csupán az izraeli kormány képviseletében volt jelen, hanem hozzátartozóként is, ugyanis Jonatán nevű bátyja vezette azt a közvetlenül a vezérkari főnök alá tartozó kommandós egységet, amely 1976-ban a repülőtéren egy legendás, meglepetésszerű, egy óránál rövidebb katonai akcióval kiszabadította a német és palesztin terroristák által túszul ejtett kilencvennégy izraeli foglyot és az El Al-gép személyzetét. Az izraeli kommandó tagjai közül egyedül Jonatán Netanjahu vesztette életét. Benjámin Netanjahu a helyszínen koszorút helyezett el az áldozatok tiszteletére.

a netanjahu hazaspar ugandaban
A Netanjahu házaspár Ugandában – fotó: Kobi Gidon

Az izraeli kormányfő beszédében kifejtette, hogy az entebbei túszmentő akció annak egyik bizonyítéka, hogy a zsidó állam léte megváltoztatta az addig hontalan zsidó nép helyzetét, mert többé nem tehetetlen mint a holokauszt idején, és ezt az entebbei túszdráma idején is láthatta a világ.

Netanjahu hangsúlyozta, hogy 1976-ban az ugandai repülőtéren súlyos vereséget szenvedett a terrorizmus, és az akció példát mutat a jelenkornak, amikor a világ számára még mindig kihívást jelentenek a merénylők.

Az entebbei díszünnepélyen a vendéglátók képviseletében jelen volt Yoweri Kaguta Museveni ugandai köztársasági elnök, és az ország számos vezetője.

Netanjahu négynapos afrikai látogatásán négy országot keres fel: Uganda után Kenyába, Ruandába és Etiópiába is elutazik. “Az afrikai utazás politikai, gazdasági, és biztonsági szempontból is fontos számunkra”- hangsúlyozta elindulása előtt az izraeli kormányfő. A látogatás  legfontosabb politikai eseménye Ugandában lesz, ahol Netanjahu csúcstalálkozón vesz részt az ugandai mellett a kenyai, a dél-szudáni, és a zambiai miniszterelnökkel, és a tanzániai külügyminiszterrel.

netanjahu ugandaban
Netanjahu Ugandában az ünnepségen – fotó: RR media

Az utóbbi évtizedekben nem voltak ilyen magas, miniszterelnöki szintű izraeli látogatások Afrikában.

A külügyminiszteri tisztséget is ellátó Netanjahu az afrikai országok barátságának biztosításával megpróbálhatja ellensúlyozni a Palesztin Hatóság és az arab világ diplomatáinak túlsúlyát az ENSZ különböző fórumain megrendezett, Izrael elítélésére törekvő szavazásokon.

Shiri Zsuzsa – MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.