Amerikai külügy: az izraeli telepesprogram aláássa az izraeli-palesztin béke lehetőségét

Több száz új izraeli lakás építése Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben aláássa az izraeli-palesztin viszály politikai rendezésének lehetőségét – vélekedett kedden John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Izraeli illetékesek kedden megerősítették azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök engedélyt adott több száz otthon megépítésére Ciszjordániában létrehozott zsidó telepeken és Kelet-Jeruzsálemben.

Kirby úgy fogalmazott, hogy ez “előőrsök legalizálásának, telepek kiterjesztésének és földfoglalások szisztematikus folyamatának egy újabb lépése” lenne, ami akadályokat gördít a kétállami megoldás elé.

A Háárec izraeli lap hétfőn arról számolt be, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Avigdor Liberman védelmi miniszter engedélyt adott ötszázhatvan telepes lakás felépítésére Ciszjordániában a Holt-tengerhez vezető út mentén, a Kelet-Jeruzsálemtől keletre fekvő, javarészt zsidók lakta Maále Adumim nevű városban. Maále Adumim mellett jóváhagyták több száz otthon létesítését a kelet-jeruzsálemi zsidó lakónegyedekben is: kétszáznegyven lakás épülhet Giló, Ramot, Har Hóma és Piszgát Zeév városrészekben.

A zsidó lakosságnak szánt otthonokkal egy időben engedélyezték hatszáz lakás építését a palesztinok lakta Bét Cafafa nevű kelet-jeruzsálemi lakónegyedben is. Ezt a döntést élesen bírálta a Jeruzsálem ügyeiért felelős miniszter, Zeév Elkin, a kormányzó jobboldali Likud párt politikusa. Szerinte ugyanis csak akkor szabadna jóváhagyni az arab otthonok megépítését, ha ugyanazon lakónegyed másik tervbe vett részén, Givát Hamatoszban is megépül legalább kétezer, zsidóknak szánt lakás.

Az izraeli kormány a közelmúltban engedélyt adott negyvenkét lakóegység létrehozására a Hebron melletti Kirjat-Arba nevű telepen, válaszul a múlt héten ott elkövetett merényletre.

MTI

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!