Izraeli diplomáciai siker az ENSZ-ben

Igazolható-e a terrorizmus? Az ENSZ majdnem olyan határozatot fogadott el, ami szerint bizonyos esetekben igen.

Az izraeli küldöttség megakadályozta, hogy a világszervezet pénteken jóváhagyott, Terrorizmusellenes Stratégia című határozatába az Iszlám Együttműködés Szervezete olyan szövegváltozatot tegyen, mely bizonyos esetekben igazolhatónak tartja a terrorcselekményeket.

A határozat célja, hogy további erőfeszítésekre bírja a tagországokat a globális terrorizmus elleni harc terén. A szövege tartalmazza, hogy “elítélendő a terrorizmus minden módja és megjelenési formája, kövesse azt el bárki, bárhol, bármilyen indokkal.”

Ez a megfogalmazás nem nyerte el az egyik legjelentősebb muszlim lobbicsoport tetszését, ezért indítványozták, hogy a határozatot egészítsék ki azzal a betoldással, miszerint “az önrendelkezésért és nemzeti felszabadításért folytatott küzdelem nem nevezhető terrorizmusnak.”

Izrael helyettes ENSZ nagykövete, Dávid Roet felszólalt a világszervezet pénteki közgyűlésén, és beszámolt az egy nappal korábban, Kiriját Árbában történt merényletről, melynek során egy 13 éves, alvó lányt késelt halálra egy arab terrorista. “Ez a gyilkosság talán nem volt terrorizmus? Ez az elkövető nem volt terrorista?” – tette fel a kérdést Roet. “Az ENSZ-nek el kell döntenie, hogy releváns szereplője kíván-e maradni a terrorizmus elleni küzdelemnek, vagy inkább fejet hajt néhány tagország politikai érdeke előtt” – tette hozzá. A közgyűlés végül nem fogadta el a kiegészítést.

Ban Ki-Moon, a világszervezet elnöke örömét fejezte ki az elfogadott határozat kapcsán, és arra biztatta a világ országait, hogy dolgozzanak ki nemzeti stratégiát a szélsőséges mozgalmak erőszakos tevékenységeinek megakadályozására, és fogadják el az ENSZ terrorizmusellenes stratégiájában foglalt irányelveket.

Forrás: JPost / zsido.com

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.