Dániel Péter Asdódból hergeli a magyar jobboldalt

Az önmaga uszítását idéző Dániel Péter - Fotó: Dániel Péter / Facebook

A magyar jobboldali sajtó számos cikkben foglalkozott Dániel Péter a foci EB idején közölt facebookos provokációjával.

Az MNO cikke:

Szégyen magyarnak lenni – zárult letiltása előtt az egyik legutolsó Facebook-posztja Dániel Péternek, aki Izraelbe menekülése óta legsűrűbben ezen a felületen hergelte a magyarokat. A gyurcsányista ügyvéd egy rágalmazási per tárgyalása elől menekült Izraelbe, ahonnan azonban Magyarország még csak nem is kérte a kiadatását – ráadásul elképesztő indokkal.

Nagy port vert fel a magyar médiában a „hír”, hogy Dániel Péter Izraelbe menekült ügyvéd ellen elfogatóparancsot adtak ki, holott a konkrét körözést 2013-ban adták ki ellene.

Valóban aktualitást adott a dolognak, hogy Gyurcsány Ferenc ismert aktivistája Izraelből hergelte a focilázban égő magyarokat Facebook-oldalán,

a fociszurkolókat „újnyilas magyar drukkereknek”, a magyarokat en bloc „ostoba alattvalóknak” bélyegezte, akik a „szar magyar foci” miatt „egy emberként térdelnek le a diktátor (Orbán Viktor) előtt”.

De évek óta írogat provokatív posztokat Izraelből, olyasféléket, mint hogy a határon túli magyarok örülhetnek Trianonnak, mert ennek köszönhetik, hogy nem kell Orbán diktatúrájában élniük, és efféléket.

Gyorsan megutáltatta magát

Előtte Magyarországon is viszonylag gyorsan felívelő karriert futott be: 2010-ben a közhivatalokban megrongálta a nemzeti együttműködés kifüggesztett nyilatkozatát, majd az új alaptörvényt, később vörös festékkel öntötte le a Kerekiben felállított Horthy-szobrot.

Elfogatóparancsot azután adtak ki ellene, hogy Wittner Mária 1956-os elítélt, fideszes parlamenti képviselőnőről azt írta: „primitív, köztörvényes, randalírozó és lincselő prosti”, a politikusasszony feljelentése nyomán elrendelt tárgyaláson pedig nem jelent meg, hanem Izraelbe távozott (ezt követően egyébként „bocsánatot kért” Wittnertől, aki szerinte „egy gonosz, primitív, köztörvényes, árpádsávos némber és egy ócska politikai prosti”). A bíróság így távollétében 180 nap közmunkára és a perköltségek megfizetésére ítélte.

Most, hogy a futballáz idején még erősebb aktivitást mutató Dániel Péter ismét előtérbe került, a jobboldali média egy része újdonságként lobogtatta meg a rendőrség honlapján megtalálható 2014-es elfogatási parancsot.

Mi viszont inkább arra voltunk kíváncsiak, hogy lehet, hogy két éve nem történt semmilyen előrelépés Dániel Péter ügyében – már azon kívül, hogy a Facebook végül törölte a provokátor oldalát.

dániel-péter
Dániel Péter cionizmusa a focipályán – Fotó: Dániel Péter / Facebook

Kattanna a bilincs

Megkerestük hát a körözést elrendelő Fővárosi Főügyészséget, ahol Gasz Péter, a szóvivőt helyettesítő ügyész megerősített bennünket abban,

„hogyha Dániel Péter Magyarország területére lép, az elfogatóparancs alapján a hatóságok előállítják,”

és azt is elmondta, hogy bár az elfogatóparancs alapjául szolgáló bűncselekmény öt év alatt elévülhet, de ezt most már a 2014 áprilisi elfogatóparancstól számítják, így az ügyvédet 2019-ig bármikor lekapcsolhatják a rendőrök, ha hazánk területére lép.

Ami viszont ennél sokkal érdekesebb, hogy ilyenkor jellemzően az elítélt kiadatását szokták kérni attól az országtól, ahol tartózkodik, Izraellel pedig van kölcsönös kiadatási egyezménye Magyarországnak. Ennek ellenére a főügyészség kérdésünkre azt válaszolta, hogy

„A nyomozó ügyészség nem kérte D. Péter kiadatását Izrael Államtól, az az izraeli igazságügyi hatóságok ismert gyakorlata szerint eredményre nem vezetne.”

Ezzel gyakorlatilag azt mondták: minek próbálkozni, Izrael úgysem adná ki.

Orbitális hiba

Ez jogi nonszensz, felveti az ügyészség részéről a kötelezettségmulasztás lehetőségét is – reagált Lattmann Tamás nemzetközi jogász megkeresésünkre.

Hozzátette: Dániel Péter izraeli befogadásában azért volt egy jókora üldözöttség-elem, hiszen az ügyvéd olyan akciókkal exponálta magát hazánkban, amivel igen komoly feszültséget váltott ki. Eltekintve attól, hogy valaki egyetért-e az aktivitásával vagy sem, Dániel ezzel magára húzott egy olyan feszültségtömeget, ami lehetővé tette neki, hogy Izrael felé azzal érveljen, hogy itt őt üldözik. Hiszen valóban jelentek meg fenyegető kommentek az interneten a szélsőjobboldal részéről, így ügyes marketinggel az ügyvédet úgy fogadták be, mint üldözött zsidót. Így kétségkívül van alapja az ügyészség azon érvelésének, hogy valószínűleg a zsidó állam éppen emiatt nem adná ki a férfit.

De ez nem lehet elfogadható válasz az ügyészség részéről akkor, ha konkrét bűncselekmények kivizsgálásáról van szó – húzta alá.

Nekik az a dolguk, hogy mindent megtegyenek a nyomozás érdekében, függetlenül a körözött személy egyéb politikai környezetétől, és

„igenis ki kell kérni a gyanúsítottat Izraeltől, ebben nincsen mérlegelési joga a főügyészségnek”

– mondta. Ilyenkor az igazságügyi tárcának fel kellene vennie az izraeli illetékesekkel diplomáciai úton a kapcsolatot, de ez a róka és a létra érvelés nem tartható.

Főként, hogy minden esetet egyedileg bírálnak el, így nem is lehet kapásból teljességgel kizárni, hogy kiadnák Dánielt Magyarországnak.

Egyébként Lattmann ez utóbbi feltevését alátámaszthatják Dániel Péter nagy vihart kavart, sokak szemében érthető módon magyarellenesnek tekintett Facebook-posztjai is, amelyek gyakorlatilag a szélsőjobboldali sztereotípiáit erősítik.

Az ilyesmi pedig vélhetően nem áll Izrael Állam érdekében sem.

mno.hu

megosztas banner