Béketárgyalásokat sürget az egyiptomi külügyminiszter Jeruzsálemben

Magas rangú egyiptomi személyiség ritka látogatása Izraelben - fotó: Reuters

Csaknem egy évtized után először látogatott hivatalban lévő egyiptomi külügyminiszter Izraelbe: Számeh Sukri vasárnap Jeruzsálemben a 2014-ben összeomlott közel-keleti béketárgyalások újrakezdését sürgette és ehhez felajánlotta hazája segítségét is.

“Izrael és a palesztinok évtizedek óta szenvednek a közöttük fennálló konfliktus miatt” – mondta a tárcavezető a Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott megbeszélésen. “A kétállami megoldás víziója nem irreális” – hangsúlyozta Sukri, aki alig két héttel korábban a palesztin vezetést kereste fel Rámalláhban. Az egyiptomi tárcavezető az izraeli-palesztin viszályra utalva egyúttal leszögezte, hogy a jelenlegi helyzet nem fenntartható.

egyiptomi kulugyminiszter izraelben1
Netanjahu és Sukri Jeruzsálemben – fotó: Reuters

Izrael és Egyiptom között a 2012-es gázai háborút követően lehűlt a viszony, azóta azonban már lényegesen javult a két ország kapcsolata.

megosztas banner

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.