Itt a csirkementes kóser csirke – vegetáriánusoknak is!

A jeruzsálemi Héber Egyetem bioorvostudományi mérnöke által kifejlesztett SuperMeat kóser és vegán. Az izraeli startup vállalkozás célja, hogy bűntudatmentes étkezéshez és állatmentes húshoz juttassák a fogyasztókat. A találmány vallási kérdéseket is felvet.

A SuperMeat nevű startup vállalkozás állati sejtekből állít elő „tenyésztett húst”. Jelszavuk: „Valódi hús az állatok bántása nélkül”. A csirke nélküli csirkemellet egy élő madár sejtjéből, tápanyagban gazdag környezetben, egy gép belsejében „tenyésztik”.

Bár számos támogatója akad a kezdeményezésnek, az izraeli fogyasztók két, népes csoportja: a kóserság törvényeit betartók, illetve a vegánok körében komoly kérdések is felvetődnek. A SuperMeat egyik alapítója, a vegán életmódot folytató állatjogi aktivista, Kobi Bárák mindkét csoport kétségeit eloszlatja: termékük egyszerre kóser és vegán.

SuperMeat-infographic-350x198
A folyamat

A SuperMeat az első olyan, tenyésztett hússal foglalkozó társaság, mely a csirkére koncentrál, de módszerük némi módosítással, más tenyésztett húsok előállítására is alkalmas lehet. A SuperMeat csapata, Jáákov Náchmiász, bioorvostudományi mérnök vezetésével, egyedülálló tenyésztési technikát dolgozott ki: a csirkéből ártalmatlan módszerrel kivett sejt egy, a madár biológiáját szimuláló gépben áll össze hússá.

Az Indiegogo oldalon folyó gyűjtés célja, hogy demonstrálja a fogyasztói érdeklődés mértékét, és ezzel ösztönözze a befektetőket. A cég sok energiát fektet a reklámozásba. Leendő fogyasztóik meggyőzése érdekében kampányukban színészek és modellek mellett háredi és vallásos cionista rabbikat is megszólaltatnak.

Utóbbiak közül a konzervatív irányvonalat képviselő Dov Lior, Hevron és Kiriját Árbá főrabbija, valamint a liberálisnak tartott ráánánái Juvál Serlo rabbi, a Cohár Intézet képviselője egyaránt üdvözölte a fejlesztést. Ők a tenyésztett hús párve (nem húsos) mivolta mellett foglalnak állást a bemutatott felvételeken: „A terméket a kezdetektől fogva nem tekinthetjük húsnak, mivel mikroszkopikus darabból származik… de még akkor is, ha valódi hússal állnánk szemben, nem tekinthetnénk annak, mivel megváltozott a formája.” A rabbi itt egy, a Talmudból ismert véleményre hivatkozik: amennyiben valami teljesen megváltoztatja a formáját, akkor a továbbiakban azt már nem tekinthetjük az eredeti dolognak.

a meeting of the settlers from the West Bank in the knesset
Dov Lior rabbi – fotó: Uri Lenz / FLASH90

A felvételeken a rabbik azzal a kétséggel kapcsolatban is állást foglaltak, hogy nem tekinthető-e az ilyen módon nyert termék alapja „ever min hácháj”-nak, az élőből kivágott testrésznek, melynek olyan erős a tórai tilalma, hogy még Noách fiainak hét törvényében is szerepel, vagyis a nem-zsidókra is vonatkozik. Serlo rabbi szerint a mikroszkopikus méretű sejtet nem tekinthetjük testrésznek, így nem áll fenn a tilalom.

rabbi yuvay_sharlo
Juvál Serlo rabbi

Jiszráel Rosen rabbi, az ortodox zsidó törvénykezést és a modern technológiát összeegyeztetni kívánó Comet Intézet vezetője szerint azonban a SuperMeat valójában inkább hús, ezért kósersági felügyeletre lesz szükség az előállításához. Az OU [Orthodox Union, a világ egyik legnagyobb kósersági felügyeleti szerve] még nem tisztázta álláspontját a kérdésben.

A vegánok és az állatjogi aktivisták sokkal egységesebb véleményt képviselnek, ami nem is csoda, hiszen a startup vállalkozás tagjainak jelentős része is közéjük tartozik, többen évtizedek óta. „Ha az emberek tenyésztett húst ennének, nem lenne semmi probléma. Magam is megenném”- mondta Szása Bujor, a 269 nevű radikális állatvédő csoport alapítója és aktivistája. Egyéb szervezetek aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a SuperMeat eltereli a figyelmet a számukra elsődleges fontosságot jelentő kérdésekről, az állatok jogainak érvényesítéséről és szenvedéseik megszüntetéséről. Az Anonymus nevű aktivista csoport például ezt az üzenetet küldte: „Ne feledjük, hogy nincs szükségünk tudományos áttörésekre ahhoz, hogy megmentsük az állatokat…csak nem kell húst fogyasztanunk.”

rabbi1
Jiszráel Rosen rabbi

Náchmiász úgy nyilatkozott, hogy munkáját az Izraelben oly népszerű rántott csirkemell iránti rajongás motiválja, mivel a „schnitzel” fogyasztása egyre inkább veszélyessé válik. „Gyerekként azt ettem, amit anyám és nagyanyám főzött. Szeretném, ha a gyerekeim is ugyanolyan rántott húst ehetnének. Ezért csinálom ezt.”

„Ez [a tenyésztett hús megjelenése] egyezik a zsidóság jövőbeli céljával. Elképzelhető, hogy a folyamat már most, a mi nemzedékünkben elkezdődik… A folyamat kezdetén ezt fogjuk használni, amíg meg nem történik az emberiség spirituális felemelkedése, és már nem fogyasztanak [húst]. És ez a cél: hogy visszatérjünk az első ember életmódjához.” – zárta a szavait Dov Lior rabbi.

zsido.com / forrás: JTA

megosztas banner

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.