Az applikáció, amivel segíthettek a segítőknek

Az ingyenes applikáció neve Reporty, ami lehetővé teszi, hogy egy gombnyomással hívjátok a mentők, a rendőrség, vagy a tűzoltóság segélyhívó központjait. A beszélgetéssel párhuzamosan videokapcsolatot is teremt, így a helyszínről kapott vizuális információ segít a központosnak a döntésben.

A sürgősségi központosoknak sok információt kell gyűjteniük nagyon rövid idő alatt, hogy gyors, és effektív segítséget tudjanak küldeni. A helyszín pontos ismeretéhez, a szituáció megértéséhez, a sérültek, vagy betegek állapotának felméréséhez esetenként több kérdésre van szükség – az információk pedig sokszor tévesek, vagy megtévesztőek is lehetnek olyan helyzetekben, amikor minden perc számít. A Reporty ebben segít, a videokapcsolat, és a pontos helymeghatározás révén.

Az alábbi felvételen Ido Rosenblatt, a MADA (Izraeli Mentőszolgálat) informatikai osztályának vezetője ad magyarázatot az applikációról:

https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4826252,00.html

Az első hónapokban már több tíz éles helyzetről futott be segélyhívás a Magen David Adom központjába, és természetesen további több száz érdeklődő, az applikációt kipróbáló kapcsolatfelvétel is történt. Olyan eset is volt, amikor egy hagyományos riasztó hívás, és a kapott információk alapján a központos az újraélesztésre irányította a helyszínen jelenlevőket, majd miután valaki az applikáción keresztül videokapcsolatot teremtett, akkor kiderült, hogy a korábbi információ téves volt, így a központos más, a helyzetnek megfelelő utasításokat adhatott.

“Semmi kétség, hogy ez nagyon jelentős, életet mentő lehetőség. Csak az applikációt kell letölteni hozzá. A cél az, hogy minél többen tudjanak erről a lehetőségről, és minél többen használják.”

Az applikáció a videoközvetítés, és beszélgetés mellett lehetőséget nyújt a központossal való írásbeli kapcsolattartásra is (chat). További funkciói is vannak: egy gombnyomással értesíthetjük barátainkat, vagy megkérhetjük őket, hogy kísérjenek minket, és az önkormányzati központ (106) is elérhető rajta keresztül.

Az applikáció letölthető az ismert online boltokból:

Android
iOS
Reporty honlap
Reporty Facebook

megosztas banner

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.