Műalkotás, vagy politikai provokáció?

A problémás festmény

Idén botránnyal indult a Senkár művészeti főiskola év végi zárókiállítása egyik végzősének aktképe miatt. Az akt kiállítása önmagában még nem lett volna baj, csakhogy a meztelen nő arca egy az egyben Ajelet Saked igazságügyminiszter-asszony, a karakteresen jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt fiatal és csinos vezető politikusának arcvonásait hordozta. Mondhatni őt festette meg meztelenül, illetve egy szál zokniban.

Az intézményt vezető – s mellesleg a politikai paletta túloldalán, a Munkapárt képviseletében korábban oktatási miniszterként közéleti szerepet is vállaló –  Juli Tamir fekete tapasszal alaposan leragasztatta a festményen szereplő hölgy arcát,  nehogy felismerjék. Szerinte ugyanis ez nem művészet, hanem szexizmus.

saked

Modern műalkotás, vagy politikai provokáció? Ezen folyik a vita mostanság, de közben egy bizonyos: Jam Amrani alkotása mind a  fekete takarással mind anélkül, szinte minden izraeli sajtóorgánumban szerepel. Ajelet Saked, a kérdéses festmény címében meg sem nevezett érintettje pedig mindeddig nem szólalt meg ebben az ügyben, noha jogi szakértők szerint akár perelhetne is.

Print

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.