Új vonat Tibériástól Tel-Avivig 1 óra menetidővel

Épül a tibériási vasútvonal.

Jóváhagyta a közlekedési tárca Afula-Tibériás közötti Jezréel-völgy vasúti hálózat kiszélesítését. Az 1 órás menetidejű Tibériás-Tel-Aviv szakaszt 7 éven belül fogják üzembe helyezni. „Galileát összekötjük Izrael start-up és high-tech központjával.” – közölte a ynet.

Izrael Katz közlekedési miniszter az északi vasúti hálózat bővítésének részeként szerdán hagyta jóvá a gyorsvonat sínpárjának meghosszabbítását. A miniszter azt mondta, hogy a projekt végrehajtása 7 éven belül az Afulát Tel-Avivval összekötő keleti pálya működésbehelyezésével jön létre.

A vasútvonal az afulai vonatállomástól indul majd és közvetlenül a Tibériás melletti Poriya kórházhoz vezet. Az új sínek teljes hossza körülbelül 18,5 mérföld, amely számos új alagutat és hidat is magába foglal.

A Jezréel völgy vasútvonal Afulán keresztül Haifa és Bét Seán között 2016 őszén kezdi meg működését. A Tiberias és Afula közötti sebes vonat ehhez a vonalhoz kapcsolódik majd. Amellett, hogy a vonat a Jezréel völgy ill. a Sáron vasúthálózat több városában megáll majd, üzembe helyeznek egy külön közvetlen gyorsvonatot is, amely Tibériás és Tel-Aviv között 1 óra alatt fog közlekedni.

Munkálatok az Afula és Tibérias közti szakaszon.
Munkálatok az Afula és Tibérias közti szakaszon.

Katz miniszter üdvözölte a projektet és hangsúlyozta, hogy az új útvonal Tibériást és környékét vonzóbb élőhellyé teszi majd munkalehetőségekkel. Hozzátette, hogy Tibériás Kelet-Galilea metropoliszává válhat.

Katz szerint a sebes vonat Tiberiasig, együtt a Kiriat Smonáig közlekedő vonattal és a korszerű északi úthálózattal teljes kapcsolatot hoz létre Galilea és az ország központi részei között.

A projekt magában foglalja a Tibériás melletti cargo-terminál megépítését, amely áru-, és nyersanyagszállítást tesz lehetővé a kikötők és a repülőterek felé. Továbbá az építkezés gyárak és ipari zónák építését fogja előmozdítani a Galileában, ahogyan vele bővülhetnek a lakóterületek Izrael északi régióiban.

“A Tibériás irányú vasútvonalak kiépítése, high-tech üzemek létrehozását segíti elő, ill. összekapcsolja a Galileát a start-up és high-tech nemzet többi részével.” – mondta Katz.

Joszi Ben-David, Tibériás polgármestere örömét fejezte ki az új kezdeményezés iránt:

„Nagyon fontos a vasúti közlekedés a Golani csomóponttól Tibériás irányába. Kétségtelen, hogy a vasút növekedést eredményez majd a foglalkoztatás, turizmus, életminőség és számos más különböző módon, területen. Az a tény, hogy ez a vasútvonal a Ben Gurion repülőtéren indul, Tibériást nemzetközi úti céllá teheti, akár évi 2 millió nemzetközi és izraeli látogatóval.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.