Izraeli cég építené meg a Trump által megálmodott falat

Az izraeli-egyiptomi határfal - fotó: Wikipedia

Az a high-tech cég építené meg a biztonsági falat a mexikói határra, amely már a gázai határt is biztonságosabbá tette. A kérdés csak az, hogy valóban ez kell-e Amerikának.

Az amerikai republikánusok hivatalos elnökjelöltje még a kampány kora tavaszi időszakában kavart óriási vihart javaslatával, mely szerint elnöki kinevezése esetén mintegy ezer mérföld (kb. 1600 km) hosszúságú kerítést emeltetne az amerikai–mexikói határra az illegális bevándorlók feltartóztatására. Ráadásul kötelezné Mexikót arra , hogy fizesse meg a fal 10-12 milliárd dolláros költségeit. A felháborodást csak fokozta Donald Trump számos olyan kijelentése, amely “erőszaktevőknek” és “drogos bűnözőknek” bélyegezte meg a déli határon át az Államokba érkezőket.

Egy izraeli cég azonban a közelmúltban kinyilvánította, hogy lát fantáziát a projektben, pláne, hogy van tapasztalata biztonsági kerítések felállításában: a Magal Security Systems Ltd. épített meg több, az izraeliek biztonságát garantáló kerítést, így a terroristabiztos, Gázát körülölelő high-tech falat is. A cég tulajdonosa, Saar Koursh a Bloombergnek nyilatkozva közölte, izraeli és más országokban szerzett tapasztalatuk miatt bíznak abban, hogy társulhatnak egy olyan nagy amerikai biztonsági céggel, amelynek szintén megvan a globális tapasztalata ahhoz, hogy együtt megvalósíthassák a tervet.

Az egyiptomi és a jordániai határt biztonságosabbá tevő Magal specialitása az “okos kerítés”, amely videokamerákkal, talajszenzorokkal, műholdas megfigyelőkkel és mozgásérzékelőkkel van felszerelve. Számos afrikai országból is kaptak megrendeléseket, ami Koursh elmondása szerint egyértelműen összefügg a szélsőséges iszlamisták megjelenésével. “Okos kerítést építettünk Gáza körül” – nyilatkozta. “Bárki be tud mutatni egy szép Powerpoint prezentációt, de csak kevesen tudnak felmutatni egy ilyen komplex projektet, mint a gázait, amely folyamatos harci teszt alatt áll.”

Izrael valóban bebizonyította, hogy ilyen eszközökkel töredékére csökkenthető a terroristaveszély, ám kérdés, hogy valóban ilyen megoldásra van-e szükség az amerikai-mexikói határon jelentkező illegális, de alapvetően békés bevándorlók, valamint az ember- és drogcsempészek esetében. Nem véletlenül hangsúlyozta a Magal, hogy nem egy minden szakaszt érintő, tényleges fal felhúzása a jó megoldás a mexikói határon. (A cég egyébként azt is visszautasította, hogy ajánlata a Trump-kampány felkarolása lenne, mint írták, bármely adminisztrációnak segítenének.) Azt viszont állítják: megoldásaikkal “szinte zéró szintre” csökkenthetnék az illegális menekültek beáramlását.

Az izraeli biztonsági modellt többször nyilvánosan dicsérő Trump a kampány eleje óta nem hátrált le ötletéről, dacára annak, hogy a világ többi részével együtt déli szomszédja is élesen visszautasította az elképzelést. A Republikánus Párt politikai alapelképzelései közé még hetekkel ezelőtt bekerült a mexikói fal terve, igaz, anélkül, hogy megemlítenék, ki viselné a költségeit. Ha a Magal megkapná a megbízást, ez lenne idén a második nagy projektje: néhány hónapja a kenyai kormány bízta meg egy közel 700 km hosszú biztonsági fal megépítésével, hogy a szomáliai határon kiszűrjék az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet tagjainak beszivárgását.

zsido.com

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.