A pénzügyminiszter el akarja halasztani az új kormányfői hivatal és rezidencia megépítését

Az új miniszterelnöki rezidencia terve

Móse Kahlón izraeli pénzügyminiszter a tervbe vett kormányfői rezidencia és miniszterelnöki hivatal építési munkálatainak 2020-ig való befagyasztását kérte az új, kétéves költségvetés elfogadása előtt.

Kahlón a jelenleg 650 millió sékelre (mintegy 49 milliárd forintra) becsült építkezés elhalasztása mellett azt is kérte, hogy faragják le 180 millió sékellel a 400 millió sékelesre (mintegy 30 milliárd forintra) tervezett, a miniszterelnököt és az államelnököt szállító különrepülőgép árát.

Az eredetileg 2020-ra ígért, Jeruzsálem közepére álmodott, bunkerszerű, hatalmas új kormányfői palota és miniszterelnöki hivatal megépítésének elhalasztását a kormány ülésén fogják megvitatni, de a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint előbb Benjámin Netanjahu titkosítani akarja az ügyet, hogy a biztonsági kabinet és ne a teljes kormány döntsön róla.

A mai rezidencia
A mai rezidencia

A 8-10 emelet magas épület már meg is kapta a jeruzsálemi hatóságoktól az építési engedélyt, és a Háárec című újság honlapja szerint rendelkezésre áll a szükséges terület is a kormányzati negyedben, a külügyminisztérium szomszédságában.

A szakértők rámutattak, hogy a tervbe vett kormányfői rezidencia és hivatal 560 millió sékeles költségei még nem tartalmazzák az épület bebútorozását és kommunikációs eszközökkel való felszerelését.

Kahlón nem csak a miniszterelnöki építményeken spórolna, hanem szeretné elérni, hogy a különrepülőgép 400 millió helyett csak 220 millió sékelbe (16 és fél milliárd forintba) kerüljön az adófizetőknek.

A jövőbeni rezidencia
A jövőbeni rezidencia eredeti, 1994-ben elfogadott terve – nem sok maradt belőle

Néhány napja már meg is érkezett Izraelbe egy erre a célra megvett utasszállító gép, amely várhatóan egy év múlva áll készen az első számú vezetők utaztatására, miután átalakították és felszerelték különleges biztonsági és kommunikációs eszközökkel.

Kahlón indoklása szerint az eredetileg becsültnél olcsóbban sikerült megvásárolni a gépet, és ez indokolja az elkülönítendő összeg csökkentését. Bármennyibe is került, a szakértők szerint fenntartása, parkolásának költségei is alaposan megterhelik majd a miniszterelnöki kiadásokat.

Noha az új repülő elvileg Netanjahu kísérete mellett az államfőt is szállítaná külföldi látogatásaira, Reuven Rivlin államelnök – aki ritkán hagy ki egy lehetőséget, hogy borsot törjön Netanjahu orra alá – szerdán bejelentette, hogy nem tart igényt erre a juttatásra, kész továbbra is az El Al gépein utazni a világ más országaiba.

Rezidencia
A Cinema City és a Legfelsőbb Bíróság előtt, 33 hektárnyi területen épül meg a hatalmas komplexum

Rivlin már bizonyította is, hogy szívesen repül együtt az ország egyszerű polgáraival, amikor tavaly egy menetrendszerű El Al járaton utazott Prágába, és útközben jóízűen elbeszélgetett a gépen utastársaival.

A két nagyszabású reprezentatív kiadásról még 2009-ben, Ehud Olmert kormánya határozott, de Benjámin Netanjahu megválasztása után takarékosságra hivatkozva látványosan befagyasztotta a terveket. Pár évvel később, 2013-ban azonban a kormányfő kezdeményezésére bizottság alakult a kérdés megvitatására, amely mégis az új rezidencia, illetve a különgép mellett döntött.

Az előző kormány tavaly jóvá is hagyta a két kiadást, noha a pénzügyminisztérium akkori vezetése is ellenezte. Tavaly 400 helyett még csak 185-245 milliót terveztek a repülőre, és az új rezidencia, az “izraeli fehér ház” eredeti tervei is jóval olcsóbbnak tűntek.

MTI/Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.