Menyasszony a Holt-tengerből

A három hónapig vízben tartott ruhadarab úgy néz ki, mintha hó vagy cukor borítaná

A Holt-tenger vizébe merített menyasszonyi ruhával gondolta újra a „dibbuk” gonosz szellem mítoszát egy izraeli művész.

A Sómenyasszony című kiállítás nagyméretű, színes fotókon mutatja be, mi történik egy, a Holt-tengerbe merített fekete ruhával. Az izraeli Sigalit Landau művészeti projektjét a londoni Marlborough Galéria mutatja be.

A két évig vízben tartott és háromhavonta lefotózott ruhadarab úgy néz ki, mintha hó vagy cukor borítaná. Vagyis a fekete ruhadarab hófehérré vált a Holt-tenger magas sótartalmú vizében, és ezzel a művész szándéka szerint egy zsidó mítoszra utal.

A fekete ruhadarab hófehérré válik
A fekete ruhadarab hófehérré válik

A mítosz újkori feldolgozásának, S. Ansky The Dybbuck című színdarabjának premierje 1920-ban volt Moszkvában. A történet szerint Leah-t, a menyasszonyt egy dibbuk, azaz gonosz démon szállta meg, amelyet végül kiűztek belőle. Landau erre utalva, szimbolikusan merítette a Holt-tengerbe Leah fekete ruháját, mely a sós víz hatására fehérré vált, ötvözve a halál, az őrület és az esküvő motívumait.

A dibbuk a zsidó néphit szerint olyan bűnös lélek, melynek nagy vétke miatt még a pokol büntetése sem elég, így addig kóborol, míg egy élő emberben menedéket lel. A megszállott embert a két lélek küzdelme tébolyba viszi. Ehhez a mítoszhoz kapcsolódik Leah története.

Landaut nem először ihlette meg a Holt-tenger. Sóval bevont tárgyai mintha egy másik világból származnának.

A Holt-tenger nevét onnan kapta, hogy a magas sókoncentráció miatt nem él meg benne magasabb rendű élőlény. Míg a Földközi-tenger sótartalma 3,5%, a Holt-tengeré 25-30%.

vs.hu

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.