Két izraeli egyetem a legjobb 100 között

A haifai Technion Műszaki Egyetem, Izraelben a legjobb - fotó: Wikipedia

Összeállították a világ legjobb egyetemeinek listáját. Magyar intézménynek idén nem sikerült bejutni az első 500 közé.

Az Academic Ranking of World Universities minden évben megjelenteti a világ legjobb egyetemeinek 500-as listáját. Az úgynevezett sanghaji rangsort tudományos körökben az egyik legobjektívebb és legmérvadóbb listának tekintik.

Az idei rangsort a múlt héten hozták nyilvánosságra. Az összeállítás szerint magyar felsőoktatási intézmény jelenleg nem található a világ legjobb 500 egyeteme között. A tekintélyes szervezet tavaly még a 400–500. hely közé sorolta az Eötvös Loránd Tudományegyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet.

Izrael öt egyetemmel képviselteti magát a legjobbak mezőnyében. A legelőkelőbb helyezést a zsidó állam legrégibb egyeteme, a Technion érte el. A műszaki egyetem a 69. helyen szerepel, ami azt jelenti, hogy tavalyhoz képest 8 helyezéssel lépett előre. A Jeruzsálemi Héber Egyetem viszont 20 helyet visszaesett, de a 87. helyezéssel még így is a legjobb 100 között található.

A Weizmann Intézet a 100. és a 150. között szerepel, csakúgy mint egy évvel ezelőtt. A Tel-avivi Egyetem is megőrizte tavalyi eredményét, amivel a legjobb 150 és 200 között helyezkedik el a világon. Végül, a Ben-Gurion Egyetem is felkerült a listára, méghozzá a 400-500-ig terjedő csoportba.

„A sanghaji rangsor, azaz a világ vezető rangsorának értékelése továbbra is igen hízelgő a Technion számára” – értékelte az eredményt Peretz Lavie, az intézmény vezetője. „Rendkívül örülök annak az elismerésnek, ami a Techniont a világ vezető intézményei közé helyezi a műszaki, azon belül is elsősorban a villamosmérnöki területen” – tette hozzá a professzor.

A kimutatás szerint a világ legjobb egyeteme a Harvard, utána a Stanford és a Berkeley következik. A negyedik helyen Cambridge található, ezzel a patinás brit intézmény számít Európa legkiválóbb egyetemének. Oxford a hetedik. Az első húszban összesen négy európai egyetem található, egy ázsiai, az összes többi az Egyesült Államokban működik.

zsido.com

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.