Izraeli siker a bőrrák elleni küzdelemben

Izrael rendületlenül halad előre a bőrrák elleni küzdelemben, az elmúlt öt évben csökkent a halálos bőrrákos megbetegedések száma az országban.

A bőrrák elleni küzdelem háromágú megközelítése Izraelben sikeresnek tűnik. Az elmúlt öt évben agresszív kampány alapozta meg a tudatosságot. A diagnózis és a kutatás felelősek a bőrrákos megbetegedések jelentősen alacsonyabb számáért az országban.

Katie Beiter írása

Az Izraeli Rák Alapítvány (Israeli Cancer Association, ICA) irányításával kifejlesztett bőrápolási alkalmazás, a DermaCompare és a Keytruda nevű immunterápiás gyógyszer kifejlesztése és kampánya által jelentős előrelépést mutat a betegség elleni harc.

„Ausztrália és Új-Zéland után mi voltunk a világon a harmadikak a bőrrákos megbetegedések és a halálozások számában. Természetesen ebben közrejátszik, hogy sok világos bőrű európai bevándorló él itt” – mondta Miri Ziv, az Izraeli Rák Alapítvány főigazgatója a Media Line-nak. „Az elmúlt öt évben Izrael a 20. helyre esett a bőrrákos diagnózisok sorában, a halálozási számban pedig férfiaknál 13. és nőknél 20. lett.”

Ziv szerint az ICA fáradhatatlanul dolgozott az elmúlt fél évtizedben a naptudatos életmód reklámozásában.  „A televízióban és más médiában is terjesztjük naptudatos életmódtanácsainkat. Minden nyáron korai felismerés projektet indítunk, mellyel arra biztatjuk az embereket, hogy ne napozzanak 10 és 16 óra között.” Ziv elmondta, hogy míg a melanomás megbetegedések száma jelentősen növekszik a világ túlnyomó részén, Izraelben mostanra stabilizálódott.

A három elterjedt bőrrák-fajta közül a leggyakoribb a bazálsejtes karcinóma, amit a laphámrák követ, a legkevésbé gyakori, azonban halálos bőrrák a melanoma. „A megoldás a korai felismerés” – mondja Dr. Michael Goldenhersch jeruzsálemi bőrgyógyász a Media Line-nak. „Ha korán megfogjuk a melanomát, akkor 100%-ban gyógyítható. A kulcs a prognózishoz magának a melanomának a mélysége: minél mélyebb, annál rosszabb.”

Melanoma sejtek
Melanoma sejtek – fotó: Julio C. Valencia

„Fotózd, figyeld, kezeld!” a szlogenje az Emerald Orvosi Alkalmazások legújabb fejlesztésének, a DermaCompare-nek, amely hat hónappal ezelőtt jelent meg. Az FDA által engedélyezett alkalmazás a légierő képfeldolgozását és adatelemzését alkalmazza, és a felhasználót arra kéri, hogy fotózza le a gyanús anyajegyeit fehérneműben és töltse fel a képeket az alkalmazásba.

„Az anyajegy az ellenségünk” – mondja Lior Wayn, a DermaCompare alapítója és vezérigazgatója a Media Line-nak. „A DermaCompare alapja a gyanú három rétegre osztása. Az első az, hogy bármely anyajegyet be tudunk mérni, és már az első fotón találhatunk gyanús jeleket. A második azon az elképzelésen alapul, hogy az anyajegyek változtak. A gyakorlat a minden hatodik-hetedik havi fényképkészítés. A harmadik a gépi tanulás felhasználása: a mesterséges intelligencia fel tudja mérni, hogy melyik anyajegy lehet gyanús az idő múlásával.”

Az alkalmazás maga, amely mindenhol ingyenesen letölthető, kapcsolatban van orvosokkal Izraelben és az Egyesült Államokban. „Bár vannak más ilyesfajta alkalmazások, mi vagyunk az egyetlen két modulos alkalmazás, tehát a páciens és az orvos részére is rendelkezésre állunk, és mi vagyunk az egyetlen olyan alkalmazás, amely automatikus összehasonlítást készít a kézi összehasonlítás helyett” – tette hozzá Wayn. Bizonyos esetekben azonban az óvintézkedés és a korai felismerés sem elég.

2014-ben az FDA jóváhagyta a forradalmi antitestgyógyszert, a Keytrudát (Pembrolizumab) az áttétes melanoma kezelésére, amelyet a kutatók közösen fejlesztettek ki az Egyesült Államokban és Izraelben. A Keytruda egy immunterápia, ami azt jelenti, hogy segíti az immunrendszert a tumor lerombolásában az immunrendszer ellenőrzőpontjait összekötő utak blokkolásával. Ez a fajta terápia gyakran hatékonyabb, mint a kemoterápia, és forradalmasította a rákkezelést.

„A negyedik stádiumban lévő melanoma néhány évvel ezelőttig egyéves halálos ítéletet volt” – mondja Angel Porgador, a Ben Gurion Egyetem professzora a Media Line-nak. „Azonban az immunellenőrzőpont-terápia, valamint a célzott kemoterápia összekapcsolásával mára közel 40%-os a túlélési arány a betegeknél.” A Keytrudát jóváhagyták az áttétes melanoma és az előrehaladott nem kissejtes tüdőrák kezelésére.

Augusztus 6-án jóváhagyták a visszatérő vagy áttétes fej–nyaki laphámrák kezelésére is. Bár a bőrrákos megbetegedések száma drasztikusan csökkent a 2000-es évek eleje óta, az Izraeli Rák Alapítvány folytatja a naptudatossági kampányt, hogy a betegségek számát visszaszorítsa.

Forrás: Jerusalem Post, The Media Line

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.