Az Amnesty International méltányos pert követel a World Vision segélyszervezet palesztin dolgozójának

Az Amnesty International (AI) felszólította hétfőn Izraelt, hogy “méltányos és nyilvános tárgyaláson” ítélkezzen a World Vision (Világ Jövőképe) nevű nemzetközi segélyszervezetnek dolgozó palesztin felett, akit azzal vádolnak, hogy a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezetnek játszotta át a humanitárius célokra szánt külföldi pénzsegélyeket – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.

“Az izraeli hatóságoknak azonnal ki kell vizsgálniuk a vádakat, hogy a World Vision egyik helyi vezetőjét, Mohamed Halabit bántalmazták fogva tartása alatt, és kényszerítették vallomása megtételére” – követelte az AI. A nemzetközi emberi jogi szervezet szerint eleinte nem engedték, hogy találkozzon ügyvédjével, majd amikor ez megtörténhetett, akkor azt állította jogi képviselőjének, hogy nagyon rosszul bántak vele fogvatartói.

“A kínzással vagy más kegyetlen, embertelen vagy megalázó módon megszerzett bizonyítékokat ki kell zárni a jogi eljárásból. Alapvetően elhibázottá válhat a per az ellene szóló állítások független és pártatlan vizsgálata nélkül” – szerepel az AI-jelentésben.

“Nagyon súlyos vád a gázai humanitárius válság enyhítésére szánt pénzek elsikkasztása. Ezért különösen fontos, hogy egy tisztességes és átlátható, Mohamed Halabi jogait teljes mértékben tiszteletben tartó tárgyaláson szülessen döntés” – zárul a nemzetközi szervezet követelése.

A Halabit kihallgató Sin Bét belbiztonsági szolgálat szerint a segélyszervezetnek dolgozó Halabi dollármilliókat játszott át a civileknek szánt pénzekből a Hamásznak, és már hat éve a Hamász katonai szárnyának, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádoknak ügynöke volt.

Az augusztus elején benyújtott vádirat szerint több tízmillió dollár – Európából és az Egyesült Államokból civilek támogatására érkezett – segélyt adott át a Hamásznak terrorcselekmények elkövetésére. Pénzt adott a két évvel ezelőtti Erős Szikla hadművelet idején a Hamász harcosainak, és a Hamász a tőle kapott összegekből is fejlesztette rakétaarzenálját, hadállásait és a Gázai övezet alatt ásott, Izrael elleni támadásokra használt alagútjait.

A Sin Bét már júniusban őrizetbe vette a harmincnyolc éves, a Gázai övezetben található Dzsabália városban élő Mohamed Halabit. A nyomozás adatai szerint 2004-ben szervezte be a Hamász, és az volt a feladata, hogy beépüljön a World Vision nevű keresztény humanitárius segélyszervezetbe, ahonnan titokban a Hamász katonai szárnyának erősítésére kellett átcsatornáznia a segélyeket évi 7,2 millió dollár (mintegy kétmilliárd forint) értékben. A World Vision bejelentette: nincs oka azt feltételezni, hogy igazak lennének a Halabi ellen felhozott vádak.

MTI