Franciaországban vetkőztetnek, Izraelben öltöztetnek a hatóságok

Franciaországban a test eltakarása miatt bírságolnak a rendőrök, miközben Izraelben leparancsoltak egy énekesnőt egy tengerparti színpadról, mert csak bikinifelső takarta melleit.

Betiltják, engedik, tiltják a tiltást, bírságolják: Európában mindenki a női testet befedő, zárt fürdőruhákról, a burkinikről beszél.  Arra nem is gondolva, hogy a burkini-cirkusz kiváló ingyenreklám egekbe röpíti az üzletet, mesélte a The Times of Israelnek a Sea Secret nevű burkinigyártó divatcég izraeli–francia alapítója.

A Párizsban született, kilencgyermekes, jeruzsálemi ultraortodox nő, Jardena G. abból él, amit éppen tiltani próbálnak Európában: az idomokat eltakaró fürdőruhákból. Jardena 14 éve költözött Izraelbe, ahol üzlettársával a vallásos nők számára is elfogadható vízparti viseletek gyártása lett az ipara.

A 45 éves üzletasszony értetlenül nézi a burkini betiltása körüli viharokat, hiszen szerinte a politikusoknak inkább támogatniuk kellene a szolid öltözékeket, a visszafogott és illedelmes erkölcsöket, akár vallásos zsidó, akár muszlim nők követik azokat. A vallásos zsidó nők is mindent takaró burkini-félékben csobbannak mind Izraelben, mind Franciaországban, de Jardena szerint mostanában elbizonytalanodtak, a tiltás számukra is megmérgezte a légkört.

Burkini
Kóser fürdőruha napszemüveggel

A Sea Secret modelljeinek nagy része egyaránt megfelel a vallásos muzulmán és zsidó nők igényeinek, bőven akadnak muszlim klienseik is, noha vannak köztük, akik inkább nem tőlük veszik a burkinit, mert üzletükről köztudott, hogy zsidó, sőt izraeli kézben van.

A hatóságok beavatkozása nemcsak az európai tengerpartokon, hanem Izraelben is előfordul, itt azonban éppen fordított előjellel. A héten az asdódi nyárzáró fesztiválon a tengerparton fellépő Hanna Gur két szám után kénytelen volt elhagyni a színpadot, mert a szervezők arra kérték, hogy vegyen felsőrészt, takarja el egy szál bikinibe burkolt felsőtestét.

Ezt ő megtagadta, mondván, “számomra elfogadhatatlan a kettős mérce, hogy az embereket a partról hívják az előadásra, én pedig nem lehetek fürdőruhában”– nyilatkozta az Asdodnetnek. “Nem provokáció volt, hanem egyszerűen a kényelem. Nyár van, meleg van és a tengerparton vagyunk. A fesztiválokon a művészek világszerte azt vesznek föl, amit akarnak” – vélekedett Gur.

“Talán ez nem történt volna meg, ha kisebbek lennének a melleim” – tette hozzá a ynetnek. “Az önkifejezés szabadsága azt jelenti, hogy úgy öltözöm, ahogy akarok, és mivel ezen az eseményen nem volt semmiféle ruházkodási szabály, senki sem mondhatja meg, hogy mit vegyek fel.”

Hanna Goor énekesnő - fotó: Instagram
Hanna Goor énekesnő – fotó: Instagram

A rendezvényt szervező kulturális és sportminisztérium a Háárechez eljuttatott válasza szerint “Gur előadása nem tisztelte meg a közönséget, és ezért el kellett mozdítani a színpadról.”

Nők a tengerparton. A balra lévő burkiniben, a teljes testet fedő, muszlim nőknek tervezett fürdőruhában - fotó: Fethi Belaid / AFP
Nők a tengerparton. A balra lévő burkiniben, a teljes testet fedő, muszlim nőknek tervezett fürdőruhában – fotó: Fethi Belaid / AFP

Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.