Titkos vetítés Iránban – egy Gázában forgatott Anne Frank film

Muzulmán nők Iránban

A film, amelyben palesztin és izraeli lányok olvasnak fel részleteket Anne Frank naplójából, azzal a céllal készült, hogy a Közel-Keleten is megismerjék történetét

Iránban bemutatták azt a filmet, amelyben palesztin és izraeli lányok olvasnak fel részleteket Anne Frank naplójából, és amelyet a 2014-es háború alatt forgattak Gázában. A vetítés részleteiről nem tudni, mivel azt a teheráni hatóságok zaklatásától tartva titok övezi.

Az “Anne Frank: akkor és most” című filmben 10 lány szereplő – két izraeli és nyolc palesztin – olvas fel a fiatal holland lány naplójából, melyet a második világháború alatt írt rejtekhelyén.

Az arabul beszélő, angol feliratos filmet Jakov Sedlar horvát filmrendező készítette azzal a céllal, hogy megismertesse Anne Frank történetét azzal az arab világgal és Közel-Kelettel, ahol a holokausztot oly sokan tagadják, többek között Khomeini ajatollah, Irán Legfőbb Vallási Vezetője (1979–1989).

Egy amerikai filmes honlap beszámolója szerint (Deadline Hollywood) a titkos vetítést Sedlar hosszú előadása követte, aki arra biztatta a közönséget, hogy minél több információt szerezzenek a holokausztról. Sedlar megköszönte a – nevét titokban tartó – szervezőnek, hogy a film bemutatását lehetővé tette.

Anne Frank
A 12 éves Anne Frank az iskolapadban, Amszterdam, 1941

“Annak a fickónak, aki ennek a filmnek a bemutatását lehetővé tette, ez nem volt könnyű és egyszerű dolog. Ez valójában egy illegális vetítés volt” – nyilatkozta Sedlar.

A film gázai képeket használ hátterként, többek között olyanokat, ahol felhalmozott törmelékek látszanak, melyeket valószínűleg egy izraeli légitámadás eredményezett. A film más  részeit  Jaffón és Jeruzsálemben forgatták.

“Sokat beszélgettünk a művészet hatásáról a mai világunkban” – mondta Sedlar. – “A végén felállt egy diák és azt mondta: “Köszönjük, hogy ma valami újat tanított nekünk.”

A filmbemutató iráni helyszínét és szervezőjét nem nevezték meg, hogy őt és a résztvevőket az állami szervek esetleges büntetésétől megóvják.

TimesofIsrael/Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.