Oroszok kontra afrikaiak Tel-Avivban?

Tüntetés Dél-Tel-Avivban - fotó: Ofer Vaknin

Izrael népe mindeddig nemigen hallhatott a tel-avivi orosz mintaiskoláról, de az utóbbi napokban alaposan megismerkedhetett az intézménnyel.

Ugyanis Avigdor Liberman védelmi miniszter a kormány legutóbbi ülésének elején, a kamerák kereszttüzében – teljesen szokatlan módon – az iskolakezdés apropóján ezzel a meglehetősen partikuláris, hogy ne mondjam piszlicsáré üggyel kommentálta az új tanévet, némi migránsozás kíséretében.

Az orosz ajkú bevándorlók gyerekeinek szánt különleges középiskola (Sebah Mofet) a tel-avivi középiskolai férőhelyek hiánya miatt került veszélybe, ugyanis az afrikai menekültek gyermekei is középiskolás korba kerültek, és oktatási intézményekre van szükség számukra. Liberman a hadsereg fejeként néhány hete már megfosztotta az afrikai óvodásokat az önkéntes katona-gyerekfelügyelőktől, s ebben a kérdésben egyszerre küzdhet az oroszokért és a bevándorlók ellen.

A kiváló tel-avivi mintaiskolát Liberman szerint be akarják zárni, noha növendékei 100%-a leérettségizik. Az ügy alátámasztása érdekében a szülők és a diákok tüntettek, hogy az iskola továbbra is ugyanúgy fogadhassa a más városokból, Arielből, Askelonból, Raananából jövő gyerekeket. A tel-avivi városháza állítása szerint viszont egyáltalán nem bezáratná az eddig főként a kilencvenes évek szovjet alijájának gyermekei által látogatott iskolát, hanem megnyitná az afrikai gyerekek előtt is.

Bennett, Netanjahu és Huldai, 2015 - fotó: Moti Milrod
Bennet, Netanjahu és Huldai, 2015 – fotó: Moti Milrod

Ron Huldai polgármester az iskola férőhelyeinél az izraeli törvényeknek megfelelően elsőbbséget biztosítana a körzet lakóinak, és ezek elsősorban afrikaiak lennének, mivel az intézmény Tel-Aviv elmaradottabb déli részén van, s ott főként menekültek élnek. Eddig a mintaiskola tanulóinak háromnegyede Tel-Avivon túlról járt be, s mivel kevés a hely, Huldai a városon kívüliek helyett az ott élők gyermekeit taníttatná helyben, vagyis körzetesítené az intézményt.

Naftali Bennet oktatási miniszter Huldai mellé állt: „Mindannyiunk célja, hogy ugyanúgy működjön a mintaiskola, mint eddig. Másrészt be kell tartanunk az oktatási törvényt is. Aszerint kell eljárnunk mindaddig, amíg a miniszterelnök el nem dönti, hogy megváltoztatja a törvényt.”

Az egyik oldalon a szélsőjobb nacionalista Naftali Bennet oktatási miniszter szövetségbe került a város polgármesterével, a balos, kibucnyik származású Ron Huldaival, a másik oldalon velük szemben Liberman és a miniszterelnök áll.

Az orosz elitiskola - fotó: Ofer Vaknin
Az orosz elitiskola – fotó: Ofer Vaknin

Az ügyben ugyanis Netanjahu is megszólalt az oroszok mellett és a menekültek ellen. Netanjahu szerdán bejelentette: ellenzi, hogy a „beszivárgók” gyermekei járhassanak az iskolába. Válaszul Ron Huldai azt mondta, hogy „sajnos, noha a tel-avivi városháza többször is a miniszterelnökhöz fordult, ő egy olyan közleményt adott ki, mint amit a legutolsó kommentelők szoktak, ahelyett, hogy azzal a problémával foglalkozott volna, amelynek létrehozásában részt vett”.

Közben már a megoldás is feltűnt a láthatáron: Cvi Peleg, az Ort iskolák főigazgatója ugyanis bejelentette, hogy az Ort intézményei örömmel fogadják akár már ettől a tanévtől a menekültek gyermekeit, mert „az izraeli Ort esélyegyenlőséget hirdet az oktatásban minden gyermeknek Izraelben”.

Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.