Palesztinok meglőttek egy izraeli katonát Nábluszban

Imádkozók a bibliai József sírjánál, Nábluszban - fotó: YouTube

Palesztinok rátámadtak a ciszjordániai Nábluszban a bibliai József sírjánál imádkozó ultraortodoxok védelmét ellátó izraeli biztonságiakra, és az egyik katonát éles lövedékkel megsebesítették – közölte csütörtökön a ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja.

Az ultraortodox imádkozók előzetes egyeztetést követően tizenhat autóbusszal, fegyveres kísérettel közelítették meg József sírját. Ez a szent hely a zsidók, valamint a muszlimok és a keresztények számára is fontos. A zsidó hagyomány szerint ott temették el a bibliai Józsefet, de a palesztinok szerint egy helyi sejk síremléke található az épületben.

A helyi palesztinok kövekkel, Molotov-koktélokkal és égő abroncsokkal dobálták meg a csoportot kísérő izraeli fegyvereseket, akik tömegoszlató fegyverekkel válaszoltak. A Náblusz külterületén lévő síremlék közelében található Balata menekülttáborból lövéseket is leadtak az izraeli katonákra, egy lövedék egyiküket megsebesítette.
A hadsereg bejelentette, hogy kivizsgálja az incidenst. 

Az 1993-as oslói egyezmény alapján Náblusz kizárólagosan palesztin biztonsági ellenőrzés alatt áll, de a megállapodások alapján havonta egyszer izraeli imádkozók keresik fel az ott található zsidó szent helyet.

A síremléket, illetve az annak helyet adó épületet a második intifáda (palesztin felkelés) elején, 2000-ben a feldühödött palesztin tömeg lerombolta és felgyújtotta.

Később a palesztinok helyreállították, majd többször ismét vandál támadások érték az építményt. Különböző izraeli vallásos csoportok titokban, vagy fegyveresek védelme alatt számos alkalommal utaztak imádkozni a sírhoz, de ezek a kísérletek általában erőszakhoz vezettek.

MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.