Rettenetes fenevad riogatta Tel-Avivot – vagy mégsem?

Különös dráma zajlott a hét elején Tel-Avivban, amikor egy ember raktárjába lépve úgy vélte, talán krokodilt lát.

Azonnal kihívta az állatvédőket, akik hamarosan befogták Gullivert, a hatalmas, több mint fél méteres argentin gyíkot. Kiderült, hogy Gulliver mindeddig a raktártól néhány háznyira, a Nahalat Jichák utca egyik irodaépületében éldegélt békésen ketrecében.

Gadi Vitner az állatvédőktől így mesélte el az esetet a ynetnek: „Felhívott valaki telefonon, hogy aligátorfélét látott a raktárjában, maga sem tudja, miféle szörnyet. Azonnal odahajtottunk. A sofőrünk rájött, hogy ez egy gyík, befogta és behozta. Elkezdtünk telefonálgatni, de ekkor már jelentkezett is a gazdája, és elmondta, hogy Gullivernek hívják. Azt is elmesélte, hogy a raktár közelében az irodában nevelik, de megszökött ketrecéből.” Vitner szerint hiba engedélyezni ekkora vadállatok háziállatként, ketrecben tartását, s a velük való kereskedelmet, hiszen éppen elég háziállat közül választhatnak otthoni tartásra az állatszerető polgárok.

Óriásgyík1
Az elfogott óriásgyík fotó: Agudat Bal Hajim Beiszrael

Uri Liniel, a Természetvédelmi Hivatal illetékese elmondta a lapnak, hogy egy argentin tegu időzött a város közepén a raktárban, amely nem veszélyes az emberre és a törvények szerint bárki tarthatja lakásában.

„Izraelben több száz ilyen tegut tartanak, s különösebben nem veszélyes már azon túl, hogy rendkívül nagyra nőhet. (ami alaposan megijesztheti az utca egyszerű emberét). Ilyen esetben megvizsgáljuk az állat gazdáit, hogy megfelelő körülmények között nevelik-e, és ha többször is előfordul a szökés, akkor nem engedjük számukra az állat tartását. Jövő héten ellátogatunk abba az irodába, és ellenőrizzük Gulliver életkörülményeit” jelentette be Liniel.

Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.