Sikertelen rakétapróba Amerikában – megsemmisült az Ámosz-6 izraeli műhold

A robbanás után

Kilövés előtti ellenőrző teszt közben felrobbant a Space Exploration Technologies – rövidebb nevén a Space X – vállalat Falcon 9 típusú rakétája a floridai Cape Canaveral légibázis Kennedy Űrközpontjában.

A Space X egyike annak a két vállalatnak, amely a NASA számára lövi fel az ellátó egységeket a Nemzetközi Űrállomásra. Ez a vállalat tervezi az első űrhajót, amely 2018-ban személyzet nélkül, majd 2024-ben űrhajósokkal leszáll a Mars bolygón.

A vállalat szóvivője jelentette: csütörtökön, helyi idő szerint reggel 9 órakor – izraeli idő szerint délután 16 órakor – hatalmas robbanás történt, miközben az újrahasznosítható Falcon 9 rakéta kilenc darab Merlin típusú motorjának a begyújtási tesztje folyt. Első jelentések szerint a hiba a kilövőpaddal volt.

Személyi sérülés nem történt.

Amos-6
Az Ámosz-6 műhold

Hivatalos nyilatkozat szerint a Falcon 9 teljesen megsemmisült, vele együtt a közelében tárolt Ámosz-6 izraeli távközlési műhold is, amelyet szombaton, helyi idő szerint hajnali 3 órakor terveztek kilőni az űrbe a Falcon 9 rakétával: ez lett volna a Föld körüli pályára állítás optimális időpontja.

- Hirdetés -

A műhold megsemmisülésével tulajdonosa, az izraeli Spacecom vállalat 200 millió dolláros kárt szenvedett.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapító tulajdonosa az Ámosz-6-on kívánta bővíteni vállalata szolgáltatásait 14 afrikai országban.

Forrás: A Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió BÉT adójának a hírportálja; a Jediot Ahronot napilap hírportálja

- Hirdetés -