Melegebb éghajlatról jelentjük

Gólyaraj Jeruzsálem felett - rajz: Martin Rinik

Augusztus 24-én, a késő délutáni órákban gólyák ezrei landoltak a Hula-tónál, és ezzel elkezdődött az idei őszi vándorlási időszak. Az első hullámban érkező csapatokban a szokásosnál jóval több madár volt. Hamarosan legalább tízezer gólya végezte a hagyományos pihenő-rituálét: mindenekelőtt ittak egy jót (8-10 óra repülés után), majd gondos “szépítkezésbe” fogtak, hogy levegő gubancolta tollaik üzemképes állapotban legyenek a másnapi szakaszra.

Inbar Rubin, az Agamon Hula1 igazgatójának magyarázata szerint a gólyák időben érkeztek, de létszámuk messze felülmúlja a korábbi éveket: “A gólyák érkezéséhez órát lehet igazítani minden év augusztusának végén – ők nem az időjárás változása szerint kelnek útra, hanem amint érzékelik, hogy a napok rövidülnek, részükről ideje elhúzni délre” – mondja Inbar. “Az a csapat, ami az utóbbi napokban leszállt nálunk, az elmúlt vándorlási időszakokhoz képest nagyon nagy létszámú volt. Több mint tíz éve dolgozom itt, és nem emlékszem ekkora mennyiségre ősszel. Ez inkább a tavaszi vándorlási időszakra jellemző. Ősszel általában pár száz, vagy pár ezer gólya érkezik hozzánk, de idén több mint tízezren landoltak.”


Gólyák a Hula-tónál – Felvétel: Inbar Rubin / Agamon Hula, Facebook
https://www.facebook.com/AgamonKKL/videos/1115186945214490/

A gólyák nyitják az őszi vándorlási szezont. Európából érkeznek, és Afrika meleg országaiba igyekeznek. Izraelben legtöbbjük csak átszálló vendég, a csapatok pár órás éjjeli pihenő után folytatják útjukat – néhányan azonban nálunk maradnak télire, és olyan párok is akadnak, akik az egész évet itt töltik.

A költöző madarak (köztük a gólyák) Európa és Afrika közötti vándorlása két kisebb és egy fő útvonalon zajlik. (A madarak nem a tenger fölött repülnek, mert ott nem találnak termikeket. ) A fő útvonal Izraelen keresztül vezet: évente kétszer nagyjából 540 madárfaj félmilliárd egyede repül át fölöttünk és vendégeskedik nálunk rövidebb-hosszabb ideig.

Izrael három földrész kereszteződése - illusztráció: Izraeli Ornitológus Portál
Izrael: három földrész kereszteződése – illusztráció: Izraeli Ornitológus Portál

Amikor gólyákról és vándorlásról esik szó, feltétlenül meg kell említeni Princesszát, aki becslések szerint 1992-ben bújt ki a tojásból, és 1994. július 9-étől kezdve több mint 12 éven át volt főszereplője a madarak vándorlását vizsgáló, három földrészre kiterjedő tudományos kutatásnak. A madárra adót erősítettek, és műhold segítségével követték. (A kutatók az évek során három alkalommal cserélték az adó elemét.) Princessza nyaranta a németországi Loburgban fészkelt párjával, nyár végén pedig mindketten elindultak dél felé – meglepő módon nem együtt: Princessza Kelet-Európán és Izraelen keresztül vándorolva, egy hosszasabb szudáni pihenő és összesen 12.000 km után Dél-Afrikában; míg párja a másik irányba indulva Spanyolországban telelt; majd tavasszal Németországban találkoztak ismét, hogy kiköltsék és felneveljék fiókáikat. (A titok nyitja: a gólyaférj Németország nyugati feléből származott, Princessza pedig a keletiből – mindketten a születési helyüknek megfelelő hagyományos vándorlási útvonalakat használták.)

Princessza - fotó: David Glasner / Ynet
Princessza – fotó: David Glasner / Ynet

Princessza férje a spanyol út után párjánál valamivel korábban érkezett haza, és már kész fészekkel várta. A kapcsolatnak 8 év után az vetett véget, hogy az egyik szép tavaszon Princessza megérkezésekor már másik asszonyka ült férjura oldalán a tojásokon. Princessza nem adta fel egykönnyen: tíz napon át küzdött szerelméért, mielőtt új párt választott. (Az általános hittel ellentétben, miszerint a gólyapár egész életük során együtt marad, Princessza kétszer is elvált.)

2006 végén a madár adója egyszer csak nem mutatott helyváltoztatást – december 23-án találták meg az élettelen Princesszát a dél-afrikai Hoopstad mellett. Életében legalább 25 fiókát nevelt fel párjaival, több mint 240.000 km-t vándorolt, számos tudományos kutatásban megörökítették, természetfilm készült róla, bélyegek és újságcikkek… és mindezek mellett még arra is ráért, hogy viharos szerelmi életet és párkapcsolatokat folytasson.

Vándorlás útvonal
Princessza vándorlásának útvonala – forrás: Ynet

A vándormadarak nem ismerik a határokat…

Források és további részletek (héberül):
Walla
Ynet
Izraeli Ornitológus portál:

  1. Agamon Hula – nemzeti park az Izrael északkeleti csücskében fekvő Hula-völgyben, a valaha kiszárított, és az utóbbi években kis részben újratöltött Hula-tó körül.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.