Defekt!

Nem cserélhetik ki ingyen

Hátrányos megkülönböztetésnek számít, ha a biztosítótársaság csak a női ügyfeleknek nyújt ingyenes kerékcsere szolgáltatást

Így döntött a napokban a lodi megyei bíróság egy csoportperben. A keresetet egy férfi ügyfél azért nyújtotta be egy biztosítási cég ellen, mert az a szerződési feltételek alapján kizárólag a női ügyfeleknek nyújt ingyenes kerékcsere szolgáltatást, miközben ugyanezért a szolgáltatásért egy férfi ügyfél 80 sékelt (kb. 6000 forint) köteles fizetni.

A bíróság nem fogadta el a biztosítótársaság érvelését, miszerint a különbség abból a valós szükségszerűségből ered, hogy a női ügyfelek igazán rászorulnak erre a szolgáltatásra, mivel fizikailag nehézségbe ütköznek a kerékcsere során.

Az ügyben tárgyaló bíró a következőkkel indokolta az ítéletet: “Egy olyan szerződéses kikötés, amely egy nemi sztereotípiára hivatkozva alkalmaz megkülönböztetést nők és férfiak között, semmiképpen nem fogadható el társadalmunkban.  A biztosítótársaság – talán nem is szándékos – üzenete, miszerint »a nők nem képesek egy kerékcserére férfi segítség nélkül« egy olyan hímsoviniszta szemléletet tükröz, amely sértő sztereotípiákon alapul.”

Nem cserélhetik ki ingyen
Nem cserélhetik ki ingyen

Ezen kívül a következőket fűzte a bíró az ítélethez, amelyben engedélyezte a biztosítótársaság elleni csoportper megindítását azon az alapon, hogy az általuk meghatározott szerződési kikötések sértik az egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség tiltását elrendelő jogszabályokat: “A szolgáltatók és a kereskedők ilyen arrogáns és lekezelő viselkedése a nőkkel szemben elfogadhatatlan, és a jogalkotó szándéka éppen az ilyen fajta viselkedés eltörlése volt.”

Az ítéletre hivatkozva mostantól bármelyik férfi ügyfél csatlakozhat a perhez és kártérítésben részesül, amennyiben az elmúlt hét év során kerékcsere díjat fizetett, de rajtuk kívül még azok a biztosítottak is jogosultak lesznek kártérítésre, akiknek “a szerződés eme diszkriminatív kitétele megaláztatást és személyes sértést okozott”.

Háárec/Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.