Hatalmas barlangtemetőt építenek Jeruzsálemben

Az épülő temető-barlangrendszer egyik kijárata

Hatalmas mesterséges barlangtemetőt építenek Jeruzsálemben a város zsidó halottainak – közölte a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

A zsidók körében az egész világon jelentős igény mutatkozik a jeruzsálemi temetkezésre, mert a zsidó hagyomány szerint a Messiás eljövetelekor elsőként a városban nyugvók támadnak fel.

Mivel a legnagyobb, a Givat Saul negyedben található temetőben lassan elfogynak a szabad sírhelyek, a 2012-ben jóváhagyott tervek alapján többszintes épületeket hoznak létre egyrészt föld felett, másrészt a hegy belsejében, ahol a falakba épített sírokban több tízezer embert fognak eltemetni.

A kétszáz millió sékelből (15 milliárd forintból) elkészülő négyszintes építményben valóságos nekropoliszt alakítanak ki, ahol több mint 23 ezer sírt helyeznek el. (fotók: Guy Nardi/Xnet)

Barlangtemető Jeruzsálemben3
Ilyen lesz belülről. Aki többet fizet, azt a középső területen temetik el (amíg van hely), a kispénzűeket és a későket a falakban lévő lyukakba dugják majd.
Barlangtemető Jeruzsálemben4
Öt bejárat, a 3-al jelölt a főbejárat
Barlangtemető Jeruzsálemben2
A főbejárat aknája, ahol három lift fogja levinni a gyászolókat a föld mélyén lévő sírokhoz.
Barlangtemető Jeruzsálemben5
Két bejárat

Barlangtemető Jeruzsálemben1 Ez a mennyiség 12 évre biztosíthatja a városban elhunyt zsidók temetkezését a jelenlegi jeruzsálemi halálozási adatok alapján. A 25 méter mélyen futó járatokba egy központi tengely mentén elhelyezett három, egyenként harminc embert befogadó lifttel lehet majd lejutni.

- Hirdetés -

A liftektől több irányba futnak majd a sírbarlang-folyosók, ezeken elektromos járművek szállítják majd a nehezen közlekedő idős embereket. A hegy oldalába vágott nyílásokon a járatokba természetes napfény jut, de lesz bennük mesterséges világítás és szellőzés is.

A zsidó vallást nem jellemzi a halálkultusz, a hit alaptétele szerint az élet a legnagyobb szentség. A vallás szabályai megkövetelik az élőktől a halottak elkülönítését, és mivel a hegy gyomra távol van a város zsivajától, a temetkezés megfelel a legszigorúbb ortodox vallási követelményeknek is.

MTI

- Hirdetés -