Elhalasztották Abbász és Netanjahu moszkvai találkozóját

Nem könnyű összehozni őket - Abbász és Netanjahu 2010-ben Washingtonban.

A korábbi elképzelések ellenére nem találkozik a héten Moszkvában Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel – közölte Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden Varsóban, aki szerint a tanácskozást izraeli kérésre halasztották el.

“Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 9-re ajánlott egy moszkvai találkozót. Beleegyeztem, és innen (Varsóból) akartam közvetlenül Moszkvába utazni” – mondta Abbász újságíróknak Varsóban, Andrzej Duda lengyel elnökkel közösen tartott sajtókonferenciáján. “Sajnos azonban az előző nap Putyin és Netanjahu képviselői találkoztak Jeruzsálemben, s az izraeli kormányfő küldöttei a tanácskozás elhalasztását javasolták” – ismertette Abbász.

“Kész vagyok elfogadni bármilyen időpontot és helyszínt, mivel egyedül a párbeszéd vezet békéhez független államunk számára” – hangsúlyozta a palesztin vezető. “Az Izrael és Palesztina közötti béke közös érdekünk” – tette hozzá. Abbász szerint Palesztina emellett kész a felekezetek közötti párbeszédre is az iszlám, a judaizmus és a kereszténység képviselőinek részvételével, hogy “ne csak a világi hatalom, de a vallások is hozzájárulhassanak a Közel-Kelet visszatéréséhez a béke ösvényére”.

Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes, az orosz elnök közel-keleti és afrikai megbízottja a nap folyamán a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta: tanácskozott Netanjahuval az izraeli-palesztin rendezés kérdéséről, s jelenleg a béketárgyalások formájáról, helyéről és idejéről egyeztetnek. “Minden irányban és minden szinten aktív munka folyik” – mutatott rá a megbízott.

atv.hu/MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.