Izrael föld alá nyúló betonakadályt épít a Gázai övezet határán

Földalatti betonkerítés épül a Gáza-övezet körül - fotó: Roee Idan

Az izraeli hadsereg hozzálátott, hogy olyan betonakadályt építsen fel a Gázai övezet határán, amely a tervek szerint védelmet nyújt majd az iszlamista Hamász mozgalom fegyvereseinek föld alatti alagutakból induló támadásai ellen is – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A hadsereg az Akadály nevet adta a tervnek, amelynek célja, hogy a határnál feltartóztassa az övezetet uraló Hamász izraeli területek felé tartó harcosait. A határ teljes hosszában kiépítendő betonkerítés a tervek szerint több tucat méter mélyre nyúlik majd a föld alá, hogy védelmet nyújtson a támadóalagutak ellen. Konkrét részleteket azonban nem árultak el.

A Hamász elleni legutóbbi, 2014 nyarán lezajlott Erős Szikla hadművelet idején több helyen is a föld mélyébe ásott alagutakon hatoltak be izraeli területre a palesztin fegyveresek, ami azóta is súlyos aggodalmat kelt a határ menti izraeli településeken.

betonkerites-epul-a-gaza-ovezet-korul
Megkezdődtek a földalatti határzár kiépítésének munkálatai – fotó: Roee Idan

Elsőként éppen ezeknek a településeknek a térségében kezdik meg az építkezést, de az akadályrendszer teljes elkészítése évekig is eltarthat. A kormány képviselői megígérték, hogy előteremtik a teljes építkezéshez szükséges kétmilliárd sékelt (mintegy 150 milliárd forint).

A munkálatok megkezdéséhez már rendelkezésre áll hatszázmillió sékel (45 milliárd forint), és noha a 2017–18-as kétéves költségvetésben nem szerepel külön erre a célra előirányzott összeg, a pénzügyminisztérium illetékesei megnyugtatták a környéken élőket, hogy lesz fedezet a hatalmas betonkerítés befejezésére.

Gadi Ejzenkot vezérkari főnök az izraeli hadsereg története legnagyobb építkezésének nevezte az új gázai határkerítés létrehozását. A hadsereg egyik magas rangú tisztje a Gázai övezetben a Hamász által folytatott alagútfúrásokra utalva azt mondta, hogy a Hamásznál “meg fogják érteni, hogy saját halálos csapdájukat ássák”.

Shiri Zsuzsa – MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.