A tel-avivi villamost is el kellett volna bírnia a beomlott mélygarázsnak

fotó: Yaron Brener / Ynet

A 2018-ban építendő tel-avivi „zöld” villamosvonal eredetileg tervezett pályája a múlt hétfőn bedőlt föld alatti parkoló fölött haladt volna – értesült a ynet.

Még belegondolni is rossz, mekkora katasztrófa lett volna, ha egy utasokkal teli villamos alatt dől össze a rosszul megtervezett és kivitelezett mélygarázs.

Márpedig az előzetes követelmények előírták, hogy az építménynek el kellett volna viselnie a villamos vágányát és a közlekedés terheit is. A villamost építő cég végül úgy döntött, hogy máshol fog futni a kötött közlekedési pálya, de az építtető Danya Cebusnak elvileg számolnia kellett a járművek és utasaik, valamint a sínek és alapjaik súlyával is.

„Kolosszális mérnöki hiba történt” – hangsúlyozta Iszrael David, a kivitelező cég megbízásából az épület beomlását és egy új építmény megerősítését vizsgáló mérnök. „A városi tervekben itt szerepel a zöld villamosvonal, és még elképzelni sem tudom a katasztrófa nagyságát. Ez lett volna az ország történetének legsúlyosabb mérnöki szerencsétlensége.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.