Nem vitás, hogy egy turista nagyon sok mindent csinálhat Izraelben, számtalan a látnivaló: modern városok, szent helyek, múzeumok, bevásárlóközpontok, tengerpart, természet.

Mi azonban ezúttal nem látványosságokat ajánlunk, hanem éppen ellenkezőleg, összegyűjtöttünk egy “Semmiképpen ne tedd“-listát, vagyis hogy mit ne tegyen egy Izraelbe látogató turista rövid itt-tartózkodása során.

1Humusznál több

Fotó: “yahatz”

Ne csak a humuszra és falafelre, mint izraeli ételspecialitásra koncentráljunk. Manapság már ezernyi más helyi ételt kipróbálhatunk, mint például a saksuka (lecsóhoz hasonló tojásos, paradicsomos étel), a shawarma (forgó sült gyros), a dzsachnun (hengerelt édeskés tészta sütőben), és olyan desszertekkel zárhatjuk a lakomát, mint a knaffe, vagy a malabi – melyekből biztos repetát kérünk majd. Ezenkívül számtalan a jó és színvonalas étterem Tel-Avivban és más nagyvárosokban.

2Alkudozzunk

Fotó: Ron Peled

Ne egyezzünk bele az első árba, amit a piacokon és a bazárokban felajánlanak, semmiképpen nem a turistafogó jeruzsálemi óvárosi bazársoron, ahol egy 50 sékeles kezdő árajánlatot akár 5 sékelre is le lehet alkudni. Az alkudozás az ilyen helyeken szinte kötelező.

3Csíp

Ne borotváljuk vagy gyantázzuk le magunkat pont azon a napon, amikor a Holt-tengerhez megyünk. Igen, a Holt-tengerben lebegni nagyon nagy élmény, de a víz sótartalma annyira magas, hogy a szőrtelenítés után a pórusokat iszonyatosan csípi a víz.

4Nem tréfa

Fotó: Misteret Israel

Ne viccelődjünk a biztonsági ellenőrzések során olyan tréfás megjegyzésekkel, hogy van nálunk rejtett fegyver, vagy bomba, és ne szemtelenkedjünk a biztonsági- és határőrökkel az izraeli repülőtéren. Bár sokat kérdezgetnek, aki hülyéskedik velük, azzal nagyon keményen tudnak bánni.

5Aknaveszély!

Fotó: Hemed Almeked

Ne térjünk le a jelzett útvonalról a vidéki területeken, különösen a Golán-fennsíkon és a Holt-tenger közelében. Sok helyen maradtak olyan aknamezők a korábbi háborúkból, amelyeket még mindig nem hatástalanítottak (bár általában táblákkal jelzik a veszélyt), és amelyek néha még ma is komoly sérülést okoznak a turistáknak, a helyieknek és az állatállománynak.

6Sor

Fotó: Avsalom Sosani

Ne próbáljunk pizzáért vagy falafelért sorban állni közvetlenül Jom Kipur (egész napos böjt) vagy Pészach (egy héten keresztül tilos a kovászos étel) kimenetele után… mert agyontaposnak. Csak egy őrült – vagy tudatlan? – turista állja el egy éhes izraeli útját a hőn áhított ételhez.

7Semmi dekoltázs

Bar Rafaeli – Fotó: Facebook

Ne öltözködjünk provokatívan a szent helyek közelében. Vagyis semmi dekoltázs és forrónadrág. A vállakat és térdeket érdemes eltakarni, mert különben hiába a hosszú utazás, nem engednek be a meglátogatni kívánt helyekre.

8Medúzák!

Ne menjünk éjszakai tengeri fürdőzésre, főleg ne nyári estéken. De leginkább ne a nyár közepén esedékes medúzaszezonban. Már a gondolat is rémisztő, hogy ezek a lebegő műanyag zsákra emlékeztető lények szabadon maradt testrészeinkhez közelítenek.

9Fázunk a nyárban

Ne felejtsünk el egy meleg felsőt betenni a kézitáskánkba. Izraelben nem spórolnak a légkondicionálón. A kinti hőfokkal fordított arányban beállított légkondicionálók minden zárt helyen, beleértve a tömegközlekedési eszközöket, ontják magukból a jeges levegőt – és nincs annál rosszabb, mint amikor a szabadságunkat náthásan kell eltölteni.

10Gyertek máskor is

Fotó: Pinterest

Ne keseredjünk el, ha nem sikerült még többet látni Izraelből. Ezernyi érdekes és tartalmas látnivaló van itt, és ezeket képtelenség egy egyszeri látogatásba belezsúfolni. Még az sem pipált ki minden megnézendő látnivalót, aki már évek óta Izraelben él.

Ezen kívül semmikképpen ne… Mi maradt ki a felsorolásból?