Év végi összegzés

Így az őszi nagyünnepek előtt, immár a kétezredik Facebook követővel büszkélkedhető Izraelinfo is számvetést készített.

Áprilisban összeültünk néhányan és egyetértettünk abban, hogy nem tudunk továbbra is tétlen tanúi lenni annak, hogy az átlag magyar olvasó elé szinte csakis akkor kerül valami Izraellel kapcsolatos hír, ha erőszakról lehet beszámolni. Abban is egyetértettünk, hogy sajnálatosan kevés az olyan magyar nyelvű forrás, amely negatív előítéletek és indokolatlan általánosítások nélkül mutatja be rendkívül összetett, ellentmondásokkal és konfliktusokkal teli országunkat, annak hétköznapi örömeit, bánatait.

Úgy döntöttünk tehát, hogy megpróbálunk alternatívát nyújtani azoknak, akiket zavarnak a közel-keleti riportok zömében megtalálható olyan “apró” csúsztatások, mint például Izrael hivatalban lévő kormányának azonosítása Izraellel/az izraeliekkel, vagy a palesztin vezetők összemosása a palesztin néppel. Azoknak, akiket zavar a kettős mérce, vagyis az a népszerű “angyal-sátán” interpretációs módszer, amely a tényeket gondosan szelektálva Izraelt sátánként, míg a palesztinokat ártatlan áldozatként mutatja be, vagy éppen fordítva: ahol minden rosszért a “palesztin oldal” a hibás, “Izrael” pedig a tökéletes mintafiú.

Nem akartunk besorolni azok mögé, akik jobban félnek szembenézni a kellemetlen tényekkel, mint amennyire változtatni szeretnének rajtuk. Azt gondoltuk, és ma is azt gondoljuk, hogy a konfliktusok és problémák elhallgatása hosszú távon nem válik javára egyik, a békés egymás mellett élésben érdekelt félnek sem. Ugyanakkor továbbra is fenntartjuk: nem a problémákról szóló tudósításoknak kell uralni beszámolóink többségét. Sőt.

Mert Izraelben nem csak konfliktusok vannak a muszlimok, a keleti és askenázi zsidók, a szekulárisok és vallásosak, a jobb és baloldaliak, a konzervatívok és a liberálisok stb. között. Ellenkezőleg. A társadalom minden szegletében megtalálható ugyanezen csoportok tagjai közt az építő együttműködés is, és ez bizakodásra ad okot.

Szeretnénk, ha minél többen bepillantást nyernének az itteni kultúrákba, társadalmi folyamatokba, vitákba, a pártpolitikai szövetségek és küzdelmek helyi logikájába. Ezzel kívánunk tenni a hibás előítéletekből fakadó gyűlölködés, valamint ezek legfőbb oka, az ismerethiány ellen, megkönnyítve a szélesebb körű tájékozódás lehetőségét. Nem utolsó sorban pedig: fontos vezérelvünk és normánk a mértéktartó, egymás kölcsönös tiszteletén alapuló közbeszéd gyakorlása.

Az áprilisi kezdés óta egyre csak bővült a fentiekkel egyetértő, csupa önkéntesekből álló stábunk. Az eddig eltelt öt hónap alatt alatt több ezerre duzzadt rendszeres olvasóink tábora, ami örömteli visszaigazolása előzetes elképzeléseinknek, és felülmúlja minden várakozásunkat.

Optimisták vagyunk, mert az internetes statisztikák szerint mára már vezető helyet szereztünk olvasottságunkkal az Izraelről szóló magyar nyelvű honlapok körében. Köszönjük, hogy olvastok minket, és ezzel támogatjátok a józan, emberségen alapuló közbeszédet.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.